Pápež vráti Grécku tri fragmenty mramorových sôch z Parthenónu. Kde boli doposiaľ?

Pápež František vráti pravoslávnemu arcibiskupovi Atén tri fragmenty mramorových sôch z Parthenónu, ktoré sa uchovávajú vo Vatikánskych múzeách. Ako podľa agentúry ANSA oznámila Svätá stolica, stane sa tak na znak priateľstva a ekumenického dialógu.

18.12.2022 11:00
debata

Pápež „sa rozhodol darovať Hieronymovi II., arcibiskupovi Atén a celého Grécka, tri fragmenty Parthenónu, ktoré sa po stáročia starostlivo uchovávali v pápežských zbierkach a Vatikánskych múzeách,“ uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu, v ktorom sa nepíše, kedy dôjde k odovzdaniu artefaktov.

Toto gesto je konkrétnym prejavom „úprimnej túžby pokračovať v ekumenickej ceste svedectva pravdy,“ píše sa vo vyhlásení.

Grécke ministerstvo kultúry privítalo túto reštitúciu a vo vyhlásení uviedlo, že oceňuje pápežovo „duchovné a bratské gesto voči gréckej pravoslávnej cirkvi“.

Pápež, ktorý sa koncom roka 2021 počas svojej cesty do Grécka stretol s arcibiskupom Hieronymom II., urobil z medzináboženského a ekumenického dialógu ústrednú tému svojho pontifikátu, pripomenula agentúra AFP.

Vatikánske múzeá, Rím Čítajte viac Američan zhodil vo Vatikánskych múzeách dve staroveké sochy: Chcel sa rozprávať s pápežom

Parthenón, ktorý sa nachádza na Akropole v Aténach, je jednou z najznámejších antických pamiatok na svete a je zapísaný na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. V starovekom Grécku bol chrám zasvätený bohyni Aténe, potom sa premenil na kresťanský chrám a neskôr na mešitu.

Bohoslužobným miestom už nie je, pretože bol čiastočne zničený počas obliehania mesta Benátčanmi v roku 1687. Potom bol vyrabovaný a fragmenty z neho možno nájsť v mnohých významných múzeách sveta.

Grécko chce dosiahnuť vrátenie týchto pamiatok napr. od začiatku 20. storočia žiada Britské múzeum v Londýne o vrátenie dvoch majstrovských diel vrátane 75-metrového vlysu, zatiaľ však bez úspechu. Snaží sa dosiahnuť i vrátenie ďalších fragmentov vystavených v iných múzeách vo svete.

Vatikán už v roku 2008 vrátil Grécku fragment zo severného vlysu Parthenónu, ktorý mu bol darovaný začiatkom 19. storočia.

vatikán Čítajte viac Deväť tajomstiev najmenšieho štátu. Za múrmi Vatikánu je vlak aj futbalový klub
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Vatikán #pápež František #Parthenón