Rekreačné užívanie marihuany je legálne v Európe len na jednom ostrove. Nemecko a Česko zvažujú

Na svete je niekoľko štátov a území, ktoré povoľujú rekreačné užívanie alebo predaj marihuany alebo ktoré o tom uvažujú. Pred rokom, 18. decembra 2021, nadobudla platnosť legalizácia držania a pestovania malého množstva marihuany pre rekreačné účely na Malte, ako v prvej európskej krajine.

18.12.2022 06:00
debata

Marihuana sa získava z konope. Najmä vďaka psychoaktívnej látke THC (tetrahydrocan­nabinol) má marihuana analgetické účinky, pomáha napríklad ľuďom s roztrúsenou sklerózou zmierňovať svalové napätie a tras a osobám s Tourettovým syndrómom znižuje frekvenciu tikov. Uľavuje aj ľuďom po chemoterapii väčšou chuťou do jedla a znížením pocitu nevoľnosti.

marihuana, konope, predavač, Khao San Road, Bangkok Čítajte viac Bude Bangkok druhým Amsterdamom? Na slávnej Khao San Road sa legálne predáva marihuana aj pečené krokodíly

Na medzinárodnej úrovni bol obchod s marihuanou a hašišom prvýkrát obmedzený revíziou Medzinárodnej konvencie o ópiu z roku 1925 (platná od roku 1928). Sprísnenie priniesla Jednotná konvencia o omamných látkach z roku 1961 (účinná od roku 1975).

V roku 1976 Holandsko legalizovalo držanie malého množstva marihuany, čím umožnilo zrod slávnych coffee shopov – kaviarní, v ktorých sa dajú legálne kúpiť v malom množstve ľahké drogy.

Do Holandska to prilákalo okrem iného množstvo turistov. Predaj a pestovanie konope vo veľkom je ale v krajine nelegálne.

Rekreačné užívanie či predaj marihuany je legálny v siedmich krajinách sveta – Uruguaji, Kanade, JAR, Mexiku, Thajsku, na Malte a v Gruzínsku.

Komerčný predaj na rekreačné užívanie je legálny v Kanade, Thajsku a Uruguaji.

V Spojených štátoch je na federálnej úrovni marihuana ilegálna. Užívanie marihuany na rekreačné účely bolo doteraz povolené v 21 štátoch (naposledy tento rok v novembri v Marylande a Missouri), dvoch teritóriách a vo washingtonskom federálnom dištrikte.

Prvý Uruguaj

V roku 2013 povolil Uruguaj ako prvá krajina sveta pestovanie, užívanie aj predaj marihuany. Zákon nadobudol platnosť 6. mája 2014. V júli 2017 bol v krajine spustený voľný predaj marihuany v lekárňach pod štátnym dozorom.

Prvou krajinou zo skupiny vyspelých štátov G7, ktorá povoľuje úplnú spotrebu a výrobu konope, sa v októbri 2018 stala Kanada. Kanaďania si môžu zakúpiť marihuanu v obchodoch alebo si ju objednať cez internet od výrobcov s príslušnou licenciou.

Amsterdam, Holandsko, mesto Čítajte viac Mesto na kanáloch sa chce zbaviť opitých turistov, najmä jedného národa. Spustí odstrašujúcu kampaň

V júli 2018 ústavný súd v Gruzínsku označil všetok postih za užívanie marihuany aj bez lekárskeho predpisu za protiústavný, čím fakticky legalizoval rekreačné fajčenie drogy. Predaj a držanie marihuany vo väčšom množstve ale v krajine zostáva naďalej trestným činom.

Užívanie a pestovanie marihuany pre vlastnú potrebu a v súkromí zlegalizoval v septembri 2018 aj ústavný súd v Juhoafrickej republike.

Malta, možno aj Nemecko a Česko

Vlani v decembri sa Malta stala prvou európskou krajinou, ktorá do svojej legislatívy včlenila legalizáciu pestovania a užívania marihuany pre vlastnú potrebu a rekreačné účely. Parlament to schválil 14. decembra 2021 a o štyri dni neskôr zákon podpísal prezident.

Zátoka St. Nicholas na ostrove Comino.
Zátoka Xlendi na ostrove Gozo.
+10Na prejdenie ostrova Comino stačí dovolenkárom...

Povolenie rekreačného užívania marihuany zvažuje teraz napríklad Nemecko. Podľa vládneho návrhu si budú dospelí môcť legálne zaobstarať až 30 gramov tejto omamnej látky.

Popri Nemecku sa o legálnom nákupe za prísnych podmienok teraz hovorí aj v Českej republike. Národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil chystá zákon, ktorý by umožnil v Česku za prísnych podmienok legálne kúpiť marihuanu.

Jeho vecný zámer by mal byť hotový do konca marca budúceho roka.

Vďaka kontrolovanému trhu by štát mohol na daniach ročne získať miliardy korún. Podľa prieskumu spoločnosti Behavio pre občiansku iniciatívu Charta 420 sa za zmiernenie či uvoľnenie zákonných podmienok týkajúcich sa konope vyslovilo 64 percent respondentov, štvrtina ľudí by súčasnú legislatívu ponechala a tri percentá sprísnila. K regulovanému predaju marihuany ľuďom starším ako 18 rokov sa priklonilo 76 percent oslovených.

coffeeshop Čítajte viac V Amsterdame zavreli najstarší coffeeshop v Európe. Dôvodom sú deti lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto Malta, Valeta, prístav Čítajte viac Malý ostrov s obrovskými zážitkami: Toto musíte na Malte zažiť a vidieť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #Malta