Bude opäť zákaz cestovania a zavedú sa zas karantény? EÚ dala odpoveď

Rada Európskej únie aktualizovala svoje cestovné odporúčania, aby zrušila všetky obmedzenia súvisiace s COVID-19 v EÚ. Vo vyhlásení vyzýva členské štáty, aby odstránili akékoľvek obmedzenia cestovania z dôvodu verejného zdravia.

17.12.2022 06:00
žena, rúško, stromy, príroda Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Hoci momentálne neplatia žiadne obmedzenia, toto odporúčanie zaisťuje, že ak sa situácia nezmení, nebudú sa znova zavádzať žiadne nové obmedzenia.

V októbri Španielsko ako posledná krajina EÚ zrušilo svoje požiadavky na vstup s ohľadom na pandémiu. Dovtedy boli cestujúci z krajín mimo EÚ povinní preukázať sa očkovaním, uzdravením alebo negatívnym testom na COVID.

Odporúčania však zachovávajú množstvo záruk pre prípad zhoršenia situácie, píše Euronews.

Sicília, Etna, sopka, Taormina, ostrov, večer, dovolenka, leto, noc, Čítajte viac Najväčší ostrov Stredozemného mora môže čoskoro spojiť s pevninou najdlhší visutý most na svete

Ak sa pandémia zhorší alebo sa objavia nové kmene v krajinách mimo EÚ, rada poznamenáva, že na cestujúcich pred odletom sa môžu znova vzťahovať niektoré požiadavky na dôkazy o bezinfekčnosti a dočasné obmedzenia.

Ak sa situácia v krajinách EÚ zhorší, môžu byť znovu zavedené požiadavky na preukázanie sa digitálnym certifikátom COVID alebo absolvovaným testom s negatívnym výsledkom.

Aké sú pravidlá cestovania do EÚ?

Keďže Španielsko v októbri zrušilo svoje posledné obmedzenia, turisti už nemusia pri vstupe do krajín EÚ preukazovať žiadne doklady.

Predtým mnohé krajiny vyžadovali dôkaz o očkovaní, potvrdenie o zotavení alebo negatívny test prostredníctvom digitálneho certifikátu COVID EÚ (EUDCC).

Krajiny EÚ teraz vítajú všetkých turistov.

Podľa nových odporúčaní je pravdepodobné, že EÚ zostane bez obmedzení, pokiaľ v niektorých krajinách alebo regiónoch nevzrastú počty prípadov alebo sa neobjavia nové nebezpečné ohniská.

Niektoré krajiny v určitých situáciách stále vyžadujú nosenie rúšok, ale cestujúci letiaci v EÚ už nemusia na letiskách, ani na palubách lietadiel nosiť rúška.

benátky, san marco, turisti, taliansko, Čítajte viac Turisti sa tento rok v Taliansku správajú šialene: Odborníci majú niekoľko podivných vysvetlení Taliansko, Sardínia, ulica, dovolenka, Stredomorie, mesto, dedina, cestovanie Čítajte viac Taliansko vám núka 15 000 eur, ak sa presťahujete na druhý najväčší ostrov Stredomoria

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19