Dotačný program Prešovského kraja umožnil počas roka zachrániť 5 pamiatok

Na Spiši sa počas tohto roka podarilo zachrániť ďalšie národné kultúrne pamiatky. Ide o barokovú Kaplnku Jána Nepomuckého v Kežmarku, barokovú záhradu v areáli Biskupského paláca v Spišskej Kapitule, gotický chrám zo 14. storočia v popradskej mestskej časti Stráže pod Tatrami a sypanec v Oľšavici. Okrem toho na Zemplíne obnovili gréckokatolícky chrám z roku 1800 v Kalinove. Projekty sa podarilo realizovať prostredníctvom grantového programu Prešovského samosprávneho kraja, išlo na ne viac ako 142-tisíc eur. Informovala o tom v tlačovej správe jeho hovorkyňa Daša Jeleňová.

26.12.2022 09:00
debata

V Kežmarku sa podarilo obnoviť prícestnú barokovú Kaplnku sv. Jána Nepomuckého. Na sanáciu a odvlhčenie stavby postavenej v polovici 18. storočia išlo spomedzi spomínaných pamiatok v rámci grantového programu najviac financií, a to 61-tisíc eur. Práce trvali od apríla tohto roku a ukončené boli v októbri.

Rekonštrukciu má za sebou aj južná strana historického oplotenia barokovej záhrady v areáli Biskupského paláca v Spišskej Kapitule (okr. Levoča), ktorá pochádza z 18. storočia. Predseda PSK Milan Majerský pripomenul, že celý areál je pamiatkovou zónou chránenou UNESCO a je jednou z najcennejších historických dominánt Prešovského kraja.

V chráme v popradských Strážach pod Tatrami zrealizovali sanáciu havarijné stavu oltára a tabernákula. „Chrám sa nachádza na Jakubskej ceste z Baziliky sv. Jakuba v Levoči do Santiaga de Compostela a v roku 1777 prešiel barokovou prestavbou. V rámci aktuálneho projektu bol spomenutý chrámový mobiliár umelecko-remeselne opravený,“ priblížila hovorkyňa PSK.

V rázovitej obci so zachovanými pôvodnými drevenicami v Oľšavici (okr. Levoča) zrekonštruovali národnú kultúrnu pamiatku, sypanec. Na objekte, ktorý bol značne poznačený povodňami, obnovili zrubované poškodené časti. Správcom predmetnej stavby je obec a po jej zrekonštruovaní by mala byť v rámci rozvoja cestovného ruchu dostupná turistom. Projekt by mal taktiež prispieť k celkovej propagácii regiónu Levočských vrchov.

V prvej oslobodenej obci na území bývalého Československa, v Kalinove v Medzilaborskom okrese, opravili interiér a exteriér miestnej národnej kultúrnej pamiatky – gréckokatolíckeho chrámu. Obnovu klasicistickej stavby byzantského typu realizovali v troch častiach. „Týkala sa výmeny okien, odvodnenia a opravy omietok a následnej výmeny elektrickej inštalácie,“ konkretizovala Jeleňová. Projekt podľa jej slov priniesol zlepšenie stavebno-technického stavu objektu, ochranu jeho historických murovaných konštrukcií a znásobenie jeho pamiatkovej hodnoty.

Prešovský samosprávny kraj v rámci Výzvy pre región cez svoj program „Podpora obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok“ v tomto roku podporil 23 projektových zámerov s alokáciou vyše 940-tisíc eur.

Kysuce, Čítajte viac Inst@inšpirácia: Tieto čarovné miesta na Kysuciach pozná len hŕstka, tu je 5 tipov na výlety od domácich Zasnežené Vysoké Tatry. Čítajte viac Od nového roka porastie vo Vysokých Tatrách daň za ubytovanie aj poplatok za rozvoj
debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj