500 ton ľadu, 5 mesiacov života, 635 eur za noc: Takto vyzerá 33. Icehotel

Po šiestich týždňoch opracovávania viac ako 500 ton snehu a ľadu sa zrodil Icehotel 33, ktorý aj tento rok víta milovníkov pobytov v zajatí mrazu.

12.01.2023 06:00
debata

Icehotel 33 otvorili vo švédskom Laponsku, je dielom 24 umelcov, ktorí ho vytesali z tisícok ľadových blokov získaných z neďalekej rieky Torne. Jediný ľadový hotel na svete sa počas výstavby aj prevádzky spolieha na mínusové podmienky.

Ľadové hotelové suity, ktoré sa nachádzajú 200 kilometrov severne od polárneho kruhu v Jukkasjarvi vo Švédsku, budú návštevníkom k dispozícii podľa predpokladu nasledujúcich 5 mesiacov, prípadne do roztopenia.

Tohtoročný hotel, ktorý sa pýši ľadovou kupolou, záhradou v japonskom štýle, nadrozmernými hubami či vládkyňou sediacou na ľadovom tróne, je postavený z viac ako 30 000 metrov kubických ľadu – dosť na naplnenie 10 olympijských bazénov.

Icehotel 33 má 12 apartmánov navrhnutých umelcami z celého sveta (Nemecka, Veľkej Británie, Španielska, Čile, Singapuru, Japonska, Kanady a Mongolska). Zhotovitelia tesali, rúbali, pílili, sekali reťazovými pílami, kladivami, dlátami.

Okrem hlavných tvorcov na stavbe spolupracovalo viac ako 70 umelcov, produkčných tímov, staviteľov a svetelných dizajnérov.

Ďalších 150 zamestnancov sa postará o to, aby izby a chodby zostali počas celej sezóny v pôvodnom stave, a tiež budú po ruke, aby privítali hostí.

Hoci sa umelecké suity roztopia, v hoteli je aj 24 ľadových miestností, ktoré si môžete rezervovať po celý rok.

Cestovatelia si tu môžu užiť aj kúpele a saunu, ľadovo vychladený kokteilový bar, kino a veľkú obradnú sieň, kde sa každú sezónu konajú zimné svadby.

Hostí v Icehoteli 33, ktorý sa každoročne zjavuje a zasa topí už od roku 1989, víta tento raz unikátny megaluster obsypaný cencúľmi, no skutočne oslní trblietavá slávnostná sála. Tento rok priestor podujatí nesie názov Embrace a je plný listov, zdobených oblúkov a ľadových stĺpov, ktoré vytvárajú intímne obradné prostredie.

Ceny za prenocovanie v ľadových apartmánoch začínajú od 6 995 švédskych korún (635 eur) vrátane raňajok.

Cestovatelia, ktorí nechcú stráviť noc v hoteli – alebo si nevedia predstaviť spánok na ľade – si môžu kúpiť dennú vstupenku, aby si prezreli ľadové umenie hotela.

lietadlo, doprava, letecká preprava, let, slnko, Čítajte viac Žiadne Rusko? Kdeže! Biznis je biznis: Európske aerolínie našli spôsob, ako obnoviť lety do Ruska NEPOUZ, Edith a Sebastien Čítajte viac Kým oslepnú, chcú im ukázať svet. Tri zo štyroch detí postihla zdrvujúca diagnóza, rodina cestuje, aby si zapamätali obrazy Oscillo dovolenka 1 Čítajte viac Klasika či veľké prekvapenia? Rebríček odhalil najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #hotel #Švédsko #Laponsko