Najväčší záujem mali Slováci v roku 2022 o kratšie a európske lety

Najobľúbenejšie a najčastejšie destinácie Slovákov sú Londýn, Barcelona, Palma de Mallorca, Miláno a Rím. Počet zahraničných návštevníkov SR sa v porovnaní s tým vlaňajším strojnásobil a počet slovenských cestovateľov sa tento rok zvýšil o viac než dvojnásobok oproti vlaňajšku. Najsilnejšími mesiacmi boli tradične máj až júl. Priemerné ceny leteniek sa dostali na úroveň roku 2019. Informovala o tom spoločnosť Kiwi.com.

01.01.2023 09:00
cestovanie, dovolenka, balenie, batožina, pas,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa nej Slováci celosvetovo navštívili 115 krajín, kde sa zdržali najčastejšie tri až šesť dní, a precestovali viac ako 84 miliónov vzdušných kilometrov. Na krátke vzdialenosti bolo 73 % letov, na stredné 24 % a na diaľkové 3 %.

Vlani a rok predtým ceny leteniek klesali, pretože letecké spoločnosti chceli stimulovať dopyt, uviedla firma. Tento rok však zaznamenali ceny takmer ako spred pandémie.

„V priemere tak boli tohtoročné ceny o 29 % vyššie než vlani, avšak stále nedosiahli úroveň z roku 2019, a to ani na európskej úrovni, ani celosvetovo,“ uviedla riaditeľka zákazníckej skúsenosti v spoločnosti Eliška Řezníček Dočkalová.

Najčastejší cestovatelia na Slovensko boli z Českej republiky, Spojeného kráľovstva, Turecka, Bulharska a Grécka. Najviac letov smerovalo z Londýna do Bratislavy, uzavrela spoločnosť.

lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Čítajte viac České lietadlo havarovalo, keď sa na palube zjavila prepašovaná obluda. Pád prežila, mačetu nie lietadlo, obloha, doprava, mraky, letisko Čítajte viac Žena strávila 5 hodín zamknutá na WC lietadla kvôli pozitívnemu COVID testu, video zavesila na TikTok
debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #let