Slanický ostrov umenia navštívilo takmer 50 000 ľudí, pribudli aj nové atrakcie

Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove navštívilo počas turistickej sezóny 49.685 turistov, informoval riaditeľ Oravskej galérie Michal Čajka.

02.01.2023 08:19
debata

Oravská galéria podľa neho aj v tento rok zabezpečovala dopravu na ostrov vlastnou loďou OG Slanica. „Na ostrove spravovala galéria trojicu expozícií – ľudového sakrálneho umenia z obdobia 18. až 20. storočia v interiéri Kostola Povýšenia sv. Kríža, oravskej kamenosochárskej tvorby v exteriéri ostrova a expozíciu venovanú budovaniu Oravskej priehrady a zatopeným obciam v hrobke Klinovských,“ priblížil. Návštevníci mohli pri vstupe na loď platiť platobnými kartami a ďalšou novinkou bol rezervačný online systém.

„V programovej ponuke pribudol Detský slanický ostrov umenia, ktorý je zameraný na najmenšieho diváka. V rámci 45. ročníka Hudobného leta sa predstavili návštevníkom ostrova Pacora Trio, sláčikové kvarteto Stylish quartet a hudobný hosť Jozef Piták,“ uviedol Čajka.

V septembri odohrali v kostole ako súčasť multižánrového festivalu Slanický ostrov divadla predstavenia Zuzanka Hraškovie, Denník Anny Frankovej a divadelnú hru Pieskovisko. Na sklonku augusta sa na spomienkovej svätej omši v priestore kostola opäť stretli rodáci a ich potomkovia zo zatopenej obce Slanica, dodal riaditeľ Oravskej galérie.

V roku 2022 pokračovala pamiatková obnova Kostola Povýšenia sv. Kríža. „Dokončili sa hodnotiace procesy minuloročných pamiatkových výskumov. Vypracovala sa projektová dokumentácia na revitalizáciu a obnovu národnej kultúrnej pamiatky. Projektovú dokumentáciu finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR z dotačného programu Obnovme si svoj dom a prispel aj náš zriaďovateľ, ktorým je Žilinský samosprávny kraj,“ zhrnul Čajka.

„V prístave č. 2 sme dokončili úpravy na exteriérových fasádach správcovského domu. Celý ostrov, najmä jeho západná časť, sa očistila od náletových drevín a vyčistila od naplavovaného odpadu. V areáli galérie v prístave, ale aj na ostrove sme inštalovali kamery s cieľom monitoringu,“ uzavrel riaditeľ Oravskej galérie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slanický ostrov umenia