Krajská organizácia cestovného ruchu rozvíja turizmus v Prešovskom kraji už 10 rokov

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska si v závere uplynulého roka pripomenula 10. výročie svojho vzniku. Jej úlohou je vytváranie podmienok, propagácia a rozvoj turizmu v Prešovskom kraji, ktorý je tretím najviac navštevovaným krajom na Slovensku. Investície do propagácie a drobnej turistickej infraštruktúry dosiahli za toto obdobie takmer 3,7 milióna eur. Informovala o tom Barbora Čechová z KOCR.

02.01.2023 14:00
debata (1)

Zakladateľom KOCR je Prešovský samosprávny kraj, ktorý je jej členom spolu so siedmimi oblastnými organizáciami cestovného ruchu (OOCR). K hlavným aktivitám KOCR patrí propagácia kraja v oblasti cestovného ruchu, tvorba produktov a budovanie prvkov turistickej infraštruktúry.

„Je to už desať rokov, čo sa snažíme ukázať krásy Prešovského kraja všetkým skupinám návštevníkov. Posledné roky ovplyvnené pandémiou boli pre cestovný ruch mimoriadne náročné, preto aj naše aktivity aktuálne smerujú k opätovnému získaniu pozornosti návštevníkov. Nešlo by to bez podpory Prešovského samosprávneho kraja a každoročne sa úspešne uchádzame o dotáciu od Ministerstva dopravy a výstavby SR,“ uviedol predseda KOCR Severovýchod Slovenska Michal Sýkora.

K najväčším marketingovým aktivitám uplynulých desiatich rokov patria kampane Legendarium, Otvorené chrámy, Kraj kultúrnych pamiatok, Cyklopátrania, Nadýchni sa, Objavuj Prešovský kraj, Dovolenka na bajku, Zimná výzva či každoročná fotosúťaž s putovnou výstavou Choď a foť.

„Všetky naše aktivity smerujú k predĺženiu pobytu návštevníka v Prešovskom kraji a zintenzívneniu zážitkov. Pravidelne spájame do projektov a kampaní veľké a menej známe lokality,“ doplnil Sýkora.

Aktivity sú dopĺňané tvorbou propagačných videí a prezentácií pre rozmanitú klientelu. „Turistov doma i potenciálnych návštevníkov oslovujú okrem kampaní a aktivít na sociálnych sieťach aj propagačné materiály. Tematické brožúry, mapy, akvizičné materiály, turistické noviny – to všetko sa pripravuje v tisícových nákladoch v našej organizácii. K tomu sa pridávajú infocesty pre novinárov a influencerov, alebo aj zdanlivé maličkosti ako informačné stojany v turistických destináciách,“ priblížila časť aktivít Jana Balážová z marketingu KOCR.

Súčasťou je tiež prezentácia turistických možností na veľtrhoch a podujatiach na Slovensku a v zahraničí. V priebehu desaťročia šlo o viac než štyridsať expozícií a viac ako 60 prezentácií na medzinárodných veľtrhoch a podujatiach.

„Spolu ide o investície vo výške takmer 2,7 milióna eur,“ zdôraznila Čechová. V spolupráci s oblastnými organizáciami stojí KOCR aj za podporou viacerých podujatí a tvorbou produktov cestovného ruchu. Pre drevené chrámy napríklad postupne pripravuje audionahrávky v rôznych jazykoch, ktoré suplujú chýbajúcich sprievodcov.

V uplynulých rokoch sa organizácia zapojila aj do rôznych grantov a projektov z európskych fondov. Trojicu najväčších projektov tvorili Svätomariánska púť na podporu pútnického turizmu, projekt na budovanie EuroVelo 11 a projekt Bicyklom za hranice. K ďalším aktivitám patria projektové dokumentácie na výstavbu cyklotrás.

„Počas desiatich rokov existencie boli zrealizované mnohé prvky drevenej infraštruktúry na vyhliadkach, rozhľadniach, náučných chodníkoch a v rekreačných lokalitách. Sú to stovky kilometrov obnoveného a nového značenia cyklotrás, vrátane doplnkovej infraštruktúry,“ doplnil riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

V roku 2021 preznačili 70,5 kilometrov trás a 58 kilometrov nových trás. V roku 2022 je to približne 125 kilometrov cyklotrás. Osadili desiatky informačných tabúľ s mapami a turistickými zaujímavosťami, obnovili turistické chodníky a okruhy, oddychové zóny a vyhliadky. K turistickým atraktivitám navigujú verejnosť hnedé informačné a smerové tabule.

„Obnovené boli kyslíkové dráhy a jazierko v Bardejovských Kúpeľoch, trate bežeckého areálu Levoča Nordic Centrum. V minulom roku je to napríklad aj obnova prameňov na severnom Spiši, vyhliadkové ďalekohľady na Čarnej hure pri Krásnej Lúke a v Stropkove. Vytvorený bol tri kilometre dlhý chodník Legendarium v Údolí obrov v Slanských vrchoch, obnovený bol rebrík v Lačnovskom kaňone a mnohé ďalšie aktivity,“ uviedol príklady obnovy Janoško.

Celkové investície do drobnej turistickej infraštruktúry počas desiatich rokov pôsobenia KOCR predstavujú podľa Čechovej sumu 970-tisíc eur.

„Od založenia našej organizácie sa každý rok zvyšovala popularita kraja. Výnimočným bol rok 2019, keď sme prekonali hranicu milión návštevníkov. My všetci v cestovnom ruchu sme si však prešli aj krušnými časmi, ktoré verím, že sa už nebudú opakovať, aby boli hranice nášho kraja otvorené pre každého v ktorúkoľvek dobu,“ uzavrel desaťročnicu pôsobenia organizácie jej predseda Michal Sýkora.

Chorvátsko, more, dovolenka Čítajte viac Preceňované, drahé, klaustrofobické, letargické... 8 bizarných sťažností na chorvátske letoviská rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj