Protikovidové opatrenia sú späť: Pribúdajú krajiny, ktoré zavádzajú povinné testovanie cestujúcich

Po tom, ako Čína oznámila ukončenie opatrení na zamedzenie šírenia Covid-u, no Taliansko nariadilo povinné testovanie pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich z tejto krajiny, diskutovala o reakcii aj Európska komisia.

03.01.2023 06:00
debata (8)

Talianska premiérka Giorgia Meloniová presadzuje spoločný postup zo strany členských štátov EÚ a dodala, že talianske testovanie doteraz neodhalilo žiadne nové kmene koronavírusu.

Tí, ktorí boli doteraz pozitívne testovaní, sú nositeľmi „variantov Omicron už prítomných v Taliansku“, povedala Meloniová.

Čína zasa ako hrozba

Taliansko nariadilo testy všetkých prichádzajúcich z Číny po tom, ako mimoriadne narástol počet prípadov, o ktorých informoval Peking.

Čína sa chystá 8. januára uvoľniť pravidlá na svojich hraniciach pre návštevníkov aj pre svojich občanov, ktorí chcú vycestovať.

Plán nadväzuje na nedávne uvoľnenie prísnych protiepidemických opatrení, ktoré ničili ekonomiku a vyvolali celoštátne protesty, a prichádza po týždňoch, keď Čína hlásila relatívne vysoké počty nákaz koronavírusom.

V posledných dňoch tiež zásadne zmenila systém evidencie a okrem iného prestala oznamovať nové asymptomatické prípady infekcie.

Pisa, Taliansko, šikmá veža v Pise, turisti, fotenie, Čítajte viac Cestovný ruch v EÚ ožil, no destinácie potichu zavádzajú kvóty: Nechceme sa vrátiť do roku 2019!

Všetci spoločne?

Meloniová povedala, že skríningová politika by bola „neefektívna“, ak by sa neuskutočnila na európskej úrovni, pretože v Taliansku boli testovaní iba ľudia prilietajúci priamymi letmi z Číny, nie tí s medzipristátím.

Vyzvala, aby EÚ nasledovala krok Ríma a testovala na koronavírus všetky prílety z Číny. Doplnila, že minister zdravotníctva Orazio Schillaci bude tlačiť na to, aby EÚ zaviedla celoblokový skríning.

Medzitým sa k Taliansku pridali aj ďalšie európske krajiny, ktoré žiadajú od cestujúcich z Číny testy na Covid-19: Španielsko, Francúzsko a Británia.

Španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová zavedenie kontrol vysvetľovala aj nedostatkom informácií o epidémii v Číne. Aj Madrid podľa nej nalieha na EÚ, aby zaujala spoločnú pozíciu.

Francúzsko bude vyžadovať pre cestujúcich na priamych aj prestupných letoch z Číny negatívne testy staré nanajvýš 48 hodín, pričom ľudia môžu voliť medzi PCR a antigénnymi. Od 1. januára tiež cestujúci musia používať respirátory. Podľa vlády ide o „ochranu Francúzov“ pred šírením nových variantov. Po prílete budú hygienici vykonávať náhodné odbery pre PCR testy a vzorky sekvenovať kvôli sledovaniu vývoja pandémie a zastúpeniu jednotlivých variantov koronaviru, píše denník Le Monde.

Denník The Times uviedol, že britská vláda sa vydala rovnakým smerom okrem iného v snahe zvýšiť tlak na Peking, aby bol v súvislosti s koronavírusom transparentnejší. Oficiálne vyhlásenie potom špecifikovalo, že povinné testovanie pred odletom do Anglicka začne platiť 5. januára. „Zdá sa, že (Downing Street) desať sa priklonilo k opatrnosti, napriek radám expertov, ktoré naznačujú, že povinné testovanie nebude mať veľký vplyv,“ napísal reportér denníka Steven Swinford.

Povinnosť predložiť negatívny výsledok testu zavádza aj Izrael, opatrenie ohlásili aj USA či Japonsko. Medzi krajiny, ktoré budú chcieť od cestujúcich z Číny negatívny test, sa pridala aj Južná Kórea.

pivo, alkohol, krčma, terasa, leto, partia, priatelia, na zdravie Čítajte viac Jeden kilometer, 82 reštaurácií, 331 stolov: Obyvatelia majú barov plné zuby, radnica ich vysmiala

Objaví sa nový variant?

Rímska nemocnica pre infekčné choroby Spallanzani varovala, že „v krajine [ako je Čína] s vysokým percentom nezaočkovaných ľudí, v ktorej sa používajú neúčinné vakcíny, ktoré poskytujú nízku ochranu obyvateľstva, by takýto silný exponenciálny nárast infekcií mohol spôsobiť vyvinutie nového variantu, oveľa odolnejšieho voči imunite a mimoriadne prenosného.

Milánske letisko Malpensa informovalo, že takmer polovica všetkých pasažierov prichádzajúcich z Číny mala pozitívny test.

Tí, ktorí budú mať pri príchode pozitívny test, sa musia izolovať najmenej päť dní, potvrdilo ministerstvo zdravotníctva.

Taliansko bolo prvou európskou krajinou, ktorá bola začiatkom roka 2020 zasiahnutá koronavírusom. Následne zaviedla celoštátne karantény a potom povinné očkovanie pre niektoré skupiny ľudí.

Meloniovej strana Bratia Talianska, ktorá vyhrala septembrové voľby, ostro kritizovala obmedzenia, keď bola v opozícii, a od prevzatia moci prisahala, že zaujme iný prístup.

Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Čítajte viac Ukrutne preľudnený Santoríni: Blogerka zažila nátresk, ponúka tipy, ako si užiť ostrov napriek davom

Žiadne obavy, či nepoučiteľná únia?

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) sa domnieva, že reštrikcie mieriace proti cestujúcim z Číny sú neopodstatnené, pretože počet „dovezených“ prípadov z Číny je v porovnaní s počtom nakazených v EÚ nízky.

Web Politico však komentoval vývoj tak, že dvadsaťsedmička „pri prvých známkach problémov“ opustila princíp kolektívneho prístupu k cezhraničným hrozbám. Ten má pritom byť základom tzv. zdravotnej únie, ktorú sa EÚ v reakcii na problémy s Covidom-19 rozhodla budovať. „Netrvalo dlho, a krajiny EÚ zabudli na najväčšie ponaučenie z pandémie,“ píše Politico.

Thajsko Pabuk búrka tropická turisti odchod hromadný Čítajte viac Mŕtve telo na pláži spôsobilo masovú paniku, policajti sa nezdržali smiechu Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal? Nemecko, slnko, lietadlo, obloha, Frankfurt Čítajte viac Toto sú momentálne 4 najdlhšie lety bez medzipristátia. Top je 19 hodín

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Čína #Covid-19