Sťahujete sa? Táto krajina má najnižšiu nezamestnanosť od roku 2007 a podporuje 4-dňový pracovný týždeň

Slnko, more, tapas, flamenco, siesty... Ak plánujete zažiť novú kultúru a trocha zmeniť prostredie, tu je niekoľko dôvodov, prečo sa presťahovať práve na Pyrenejský polostrov a okrem pláží, Gaudího skvostov a paelly si užiť aj ekonomické výhody. Mimochodom, španielska vláda plánuje v roku 2023 aj zvýšiť minimálnu mzdu, ktorá je už teraz o 300 eur vyššia ako na Slovensku.

15.02.2023 06:00
NEPOUZ, Barcelona, Španielsko Foto:
Barcelona a Chrám Najsvätejšieho Srdca.
debata

V roku 2022 Španielsko zmenilo svoje migračné zákony, aby prijalo viac cudzincov zo zámoria do odvetví s nedostatkom pracovnej sily. V roku 2023 chce najať viac tesárov, inštalatérov, elektrikárov a ďalších pracovníkov v stavebníctve.

Mudejarský kráľovský kláštor Santa Maria de...
Lanzarote, Španielsko
+6Granada

Menej dočasných pracovných miest

Španielsko je už dlho jednou z európskych krajín s najvyšším počtom dočasných zmlúv, no začiatkom roku 2022 krajina presadila reformu práce s cieľom znížiť neistotu zamestnania zameraním sa na tieto typy pracovných miest.

V máji 2022 úrady oznámili, že legislatíva sa osvedčila, keďže približne tretina zamestnancov prijatých v prvých štyroch mesiacoch roku 2022 dostala zmluvy na dobu neurčitú.

To tiež pomohlo výrazne znížiť nezamestnanosť počas mimosezónneho obdobia.

V decembri 2022 sa priemerný počet dočasných zmlúv znížil, a tak sa Španielsko stalo až druhou krajinou s najvyššou mierou dočasných zmlúv v rámci EÚ.

Ďalšie zvýšenie minimálnej mzdy

Španielska vláda v roku 2023 zvažuje opätovné zvýšenie minimálnej mzdy zo súčasných 1 046 eur v hrubom mesačne v 14 ročných platbách na 1 082 eur.

Kapsaliana, Kréta, dedina, kostol, chrám, zvon, zvonica, starobylý, Grécko Čítajte viac Na predaj je neobývaná dedina s kostolom, školou, hotelom. Za cenu garsónky!

Štvordňový pracovný týždeň

Španielska vláda tiež oznámila, že poskytne až 150 000 eur malým a stredným spoločnostiam, ktoré implementujú štvordňový pracovný týždeň bez zníženia platov svojich zamestnancov.

Spoločnosti budú musieť znížiť týždenný pracovný čas zamestnancov aspoň o 10 percent – čo technicky predstavuje o pol dňa menej práce – a držať sa tejto schémy aspoň dva roky.

Cieľom štvordňového pracovného týždňa je zvýšiť produktivitu, ako aj ponúknuť lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom spolu so zlepšenými podmienkami fyzického a duševného zdravia pracovníkov.

Viac technologických firiem

Španielsko sa teší aj z nových odborných pracovných príležitostí. Niekoľko z najväčších svetových technologických spoločností ako Meta, IBM, Google a Amazon oznámilo, že v nasledujúcich rokoch zriadi v Španielsku dátové centrá a ďalšiu technologickú infraštruktúru v hodnote miliardy eur.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Na španielskych plážach pozor: 5 málo známych pravidiel a aká pokuta za porušenie hrozí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko