Inšpirovaní Rusmi? Do autoritárskej exotiky sa odvážili už aj Nemci, na výletnej lodi priplávali po 15 rokoch

Hudbou a tradičnými miestnymi tancami za účasti vládnej delegácie privítali v utorok vo Venezuele prvú európsku zaoceánsku loď po 15 rokoch, na ostrov Margarita priviezla päť stoviek turistov, väčšinou Nemcov. Informoval o tom server televízie Euronews.

06.01.2023 06:30
debata

Venezuela má už niekoľko rokov problémy s ekonomickou i politickou krízou, čo sa odrazilo aj na cestovnom ruchu.

Tamojšia autoritárska vláda tiež už niekoľko rokov čelí sankciám a diplomatickému ochladeniu zo strany USA a európskych krajín. Tie však od vlaňajška v súvislosti s energetickou krízou a ruskou inváziou na Ukrajinu tiež pomaly menia postoj k venezuelskej vláde, napísal denník El País.

Mladý šermiar pózuje svojim rodičom pri fotení...
Človek oblečený v kostýme démona sa zúčastňuje...
+8Ženský futbal. Zľava: Venezuelčanka Gabriela...

„Dnes je pre nás veľký deň, príchod tejto zaoceánskej výletnej lode je impulzom pre našu ekonomiku,“ uviedla Griselda Contrerasová, ktorá má na starosti cestovný ruch v regionálnej vláde venezuelského štátu Nueva Esparta, v ktorom leží ostrov Margarita.

Contrerasová príchod lode Amadea označila za prvú lastovičku a očakáva ďalší príliv takýchto lodí s turistami.

Na lodi plávajúcej pod bahamskou vlajkou a prevádzkovanej nemeckou spoločnosťou Phoenix Reisen priplávalo na Margaritu takmer 500 turistov, okrem iného zo Španielska, Francúzska, Nemecka, Talianska a Švajčiarska.

Loď vyplávala 20. decembra z Francúzska a karibský itinerár zakončí na Kostarike.

„Máme veľkú radosť, pretože to prijatie bolo neuveriteľné, hudba, tanec, nikdy som také privítanie nezažil,“ popísal nemecký turista Jürgen Steinbeck príchod na venezuelský ostrov.

pláž, bikiny, leto, dovolenka Čítajte viac Ruskí turisti objavili svoj raj: Slnko si užívajú na ostrove, kam sa iní boja

Venezuelská vláda sa teraz snaží, aby zaoceánske výletné lode mohli prijímať aj ďalšie prístavy. „Vieme, že sú pre to potrebné niektoré technické prvky, pracujeme na tom,“ citoval server televízie Euronews ministra turistiky Alího Padróna.

Odliv turistov zažívala Venezuela niekoľko rokov aj kvôli vysokej kriminalite, ekonomická kríza stojí za chátrajúcou infraštruktúrou.

Veľká časť krajiny sa v posledných rokoch stretávala aj s výpadkami dodávok elektriny a vody.

Venezuelská ekonomika sa ale pomaly začína oživovať a ďalšie zlepšenie prinesie zmiernenie amerických ropných sankcií, dohodnuté vlani v novembri.

Minulý víkend už vo venezuelskom štáte Zulia americká ropná firma Chevron Corp. naložila na tanker 250-tisíc barelov ropy, ktorú odvezie do amerických rafinérií. Ide o prvý náklad venezuelskej ropy určený pre Spojené štáty za štyri roky.

Po takmer desaťročí prepadu sa teraz pomaly spamätáva aj venezuelský turistický sektor, vlani napríklad obsadenosť hotelov predstavovala 40 percent, čo je podľa denníka El País pozitívne číslo pre krajinu, ktorej cestovný ruch bol zdecimovaný.

Oživeniu pomohli vlani podľa AFP ruskí turisti, ktorí kvôli sankciám Západu voči Moskve za jej inváziu na Ukrajinu prišli o množstvo destinácií na dovolenku.

rande, láska, reštaurácia Čítajte viac Prieskum odhalil, ktoré dovolenkové destinácie ponúkajú najlepší pomer cena-kvalita Taliansko Gardské jazero sucho Čítajte viac Gardské jazero vydalo telo mŕtveho otca, ktorý stihol zachrániť syna
debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela