Expozície Oravského múzea vlani zaznamenali výrazný rast návštevnosti

Expozície Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava vlani navštívilo 239.040 domácich a zahraničných turistov. Oproti roku 2021 ide o celkový medziročný nárast viac ako 58.000 návštevníkov. Pre TASR to uviedla riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.

07.01.2023 09:00
Oravský hrad Foto:
Majestátny Oravský hrad
debata

Najnavštevovanejšou expozíciou bol opäť Oravský hrad s 164.388 náv­števami, na Oravskú lesnú železnicu prišlo 40.187 turistov. Literárne expozície v roku 2022 navštívilo 14.167 ľudí, Hviezdoslavovu hájovňu a expozíciu Mila Urbana si pozrelo 6582 osôb.

„Mierny pokles v návštevnosti bol iba na Oravskej lesnej železnici, v ostatných expozíciách sme zaznamenali výrazný nárast v porovnaní s rokom 2021, až o 32 percent,“ priblížila Jagnešáková.

Minuloročnú sezónu hodnotí riaditeľka ako veľmi úspešnú. „Na Oravskej lesnej železnici sme sprístupnili novovybudovanú expozíciu v Sedle Beskyd. Pripomenuli sme si sté výročie od nakrútenia prvého nemého filmu na Oravskom hrade, ktorý patrí do Zlatého fondu kinematografie. Opätovne sme sa začali aktívne propagovať na výstavách cestovného ruchu v zahraničí,“ načrtla.

Jagnešáková zdôraznila, že múzeum bolo úspešné aj pri realizácii niekoľkých projektov. Vďaka tomu zveľadili ich zbierkový fond a urobili viacero interaktívnych podujatí a výstav.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravské múzeum