Tomášovce chcú pri rybníku zriadiť požičovňu vodných bicyklov a člnov

Obec Tomášovce v okrese Lučenec plánuje pri Tomášovskom rybníku zriadiť požičovňu vodných bicyklov a člnov. Oživiť tak chce turizmus v kedysi obľúbenej lokalite.

08.01.2023 09:00
debata

Na obecnom úrade tiež zriadia informačnú kanceláriu cestovného ruchu, uviedol starosta obce Ján Mičuda.

Tomášovský rybník bol podľa starostu v období socializmu, a to najmä v 80. rokoch 20. storočia, vyhľadávanou lokalitou a navštevovali ho najmä ľudia z Lučenca a okolitých obcí.

„Bol tu stanový tábor a jednoduché služby, ako bufet, požičovňa vodných bicyklov, člnov a klasických bicyklov,“ priblížil Mičuda.

Ako dodal, rybník je vo vlastníctve štátu, v minulosti sa obci podarilo osadiť aspoň nové lavičky či odpadkové koše. Aktuálne plánujú zakúpiť aj štyri nové vodné bicykle a dva člny, ktoré si budú môcť návštevníci požičať.

V Tomášovciach tiež plánujú zriadiť informačnú kanceláriu cestovného ruchu, v ktorej obec vytvorí aj jedno nové pracovné miesto. „Samotná kancelária bude zriadená na obecnom úrade. V projekte je však zahrnutá aj jej mobilná časť, pojazdný mobilný infostánok, ktorý bude môcť byť premiestňovaný podľa potreby,“ vysvetlil starosta.

Počas leta by mal byť infostánok návštevníkom k dispozícii práve pri rybníku, no presúvať by ho chceli aj na rôzne podujatia v okolí. Slúžiť má na podávanie informácií, predaj informačných materiálov či suvenírov z regiónu.

Na štyroch miestach v obci by tiež mali pribudnúť nové informačné tabule so zameraním na rozvoj turizmu, pri každej sa bude nachádzať oddychové miesto s lavičkou či stojanom na bicykel.

„Priamo v centre pri obecnom úrade bude tiež digitálny informačný kiosk, kde budú informácie hlavne o našom mikroregióne Novohradské podzámčie,“ dodal Mičuda.

Samospráva na projekt rozvoja infraštruktúry cestovného ruchu získala v rámci výzvy zameranej na najmenej rozvinuté okresy vyše 33.000 eur.

Ďalších viac ako 22.000 eur bude predstavovať spolufinancovanie obce. Projekt plánuje samospráva realizovať v prvej polovici tohto roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rybník #Tomášovce