Nad trnavský rybník v Kamennom mlyne umiestnia vyhliadkové mólo na prezentáciu flóry a fauny

Trnava vybrala v opakovanom verejnom obstarávaní zhotoviteľa dreveného vyhliadkového móla v tvare kruhu pre Horný rybník v lokalite Kamenný mlyn. Mólo za takmer 1,5 milióna eur postaví trnavská spoločnosť INVEX, o zákazku sa uchádzali tri stavebné firmy.

09.01.2023 13:30
debata

Na práce bude mať podľa zverejnenej zmluvy čas desať mesiacov od odovzdania staveniska. Trnava získala na tento projekt nenávratný finančný príspevok viac ako 830-tisíc eur z eurofondov, zvyšnú časť ceny musí dofinancovať z vlastného rozpočtu.

Vyhliadkové mólo s vonkajším priemerom 55 a vnútorným 49 metrov má umožniť lepšiu prezentáciu flóry a fauny v prímestskej lokalite s rybníkmi. V jeho strede ráta projekt s vodnou záhradou a kvitnúcimi vodnými a močiarnymi rastlinami.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Najlepšie krajiny sveta? Top 15 ovládla Európa, stálice sa hanebne prepadli

„Ja som absolútne presvedčený o tom, že to bude jedna z najväčších turistických atrakcií mesta a priľahlého regiónu,“ povedal koncom minulého roku primátor Trnavy Peter Bročka. Zároveň to podľa neho bol aj verejnosťou najžiadanejší projekt participatívneho procesu pri plánovaní investícií.

Mesto Trnava už predtým vyhlásilo dve verejné obstarávania na zhotoviteľa netradičnej stavby. Do prvého sa neprihlásil nikto, v druhom záujemca prekročil predpokladanú hodnotu zákazky, ktorá bola vyrátaná na približne 900 tisíc eur bez DPH.

V treťom verejnom obstarávaní radnica akceptovala aj prekročenie pôvodne vyrátanej ceny, podľa primátora Bročku to už lacnejšie nebude.

Horný rybník je súčasťou chráneného areálu Trnavské rybníky, v ktorom platí tretí a štvrtý stupeň ochrany prírody. Predmetom ochrany je predovšetkým vtáctvo a ďalšie zložky spoločenstva živých organizmov.

Dunaj, mlyn, voda, relax, rekreacia, priroda Čítajte viac Vyskúšajte novú atrakciu: Vo vodnom mlyne v Kováčovej pri Rožňave obnovili lámačku konope
debata chyba
Viac na túto tému: #Kamenný mlyn