Skontrolovať deti ukryté pod autom či dva páry okuliarov: 9 prekvapivých šoférskych pravidiel v Európe

Dovolenka v karavane alebo cesta do vysnívanej destinácie autom? Dajte si pozor, aby vás na cestách neprekvapili zákazy a príkazy, ktoré platia v jednotlivých krajinách. Pokuty môžu výdavky na dovolenku nepríjemne zvýšiť.

18.01.2023 06:00
Anketa: Ženy, bojíte sa šoférovať? Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dovolenka za volantom sa počas pandémie začala tešiť nebývalej popularite. A zdá sa, že tento trend bude pokračovať aj naďalej: podľa štatistík Google Trends sa počet vyhľadávaní výrazu „jazda v Európe“ za posledné dva roky zvýšil o takmer 80 percent.

Dovolenkári sa tiež zaujímali o prenájom karavanov: medzi rokmi 2018 a 2021 narástol počet vyhľadávaní o 216 percent.

A preto by sa okrem cien pohonných hmôt a možností parkovania v kempoch mali vodiči zaujímať aj o miestne dopravné pravidlá, ktoré v niektorých krajinách môžu prekvapiť.

Podľa odborníka na cestovanie Simona Mawdlseyho, spoluzakladateľa Grand Prix Grand Tours, ktorého o zhrnutie pravidiel cestnej premávky v Európe požiadal portál Euronews, je tu 9 pravidiel, na ktoré by ste mali pamätať.

Zákaz voziť deti na prednom sedadle

Iba deti nad 1,35 metra môžu vo väčšine krajín sedieť na bežnom sedadle auta bez použitia sedačky alebo podsedáka. Niektoré krajiny však majú výškovú hranicu ešte vyššiu: napríklad v Nemecku a Taliansku je minimálna výška dieťaťa, ktoré môže sedieť na sedadle, 150 centimetrov.

V niektorých európskych krajinách môžu deti sedieť aj na prednom sedadle auta, vedľa šoféra, no v detskej sedačke alebo na podsedáku. Španielsko má však pravidlo, že vpredu môžu sedieť len osoby staršie ako 18 rokov.

cesta, doprava, motorka, Čítajte viac Rebríček: Krajiny s naj(ne)bezpečnejšími cestami. Slovensko je na 22. mieste

Hasiaci prístroj a súprava na opravy

Krajiny ako Belgicko, Švédsko, Dánsko a Nórsko vyžadujú od vodičov mať vždy v aute hasiaci prístroj.

V Estónsku sa zasa vyžaduje, aby bolo auto vybavené drevenými alebo plastovými zarážkami, ktoré sa vložia po zaparkovaní pod kolesá a zabránia autu šmyknúť sa dole kopcom.

V niektorých európskych krajinách sa vyžadujú aj opravné súpravy.

Limity alkoholu

Rôzne krajiny sa na pravidlo triezvosti za volantom pozerajú trocha inak. Kým v Dánsku hrozí za šoférovanie s 0,2 percentami alkoholu v krvi pokuta, v Poľsku polícia rovno zakáže šoférovať a hrozí aj väzenie.

Východná Európa vôbec netoleruje požívanie alkoholu počas šoférovania, Rumunsko, Česká republika a Maďarsko pokutujú alebo odsudzujú každého, kto má v krvi alkohol nad nulou.

Žiadna voda, ani občerstvenie

Zvyknete si dať počas šoférovania trocha vody z fľaše alebo odhryzávate z nejakej dobroty? Na Cypre by ste za takého počínanie mohli čeliť vážnym následkom.

Náhradné okuliare

Možno vás prekvapí, že vo Francúzsku, Španielsku a Švajčiarsku musia mať používatelia okuliarov počas jazdy vždy so sebou druhý pár.

vodič, auto, šoférovanie, nehodovosť, mobil za volantom Čítajte viac Taliansko zvyšuje pokuty. Za používanie mobilu pri šoférovaní môže hroziť 1700 eur

Žiadne slúchadlá

V niektorých krajinách Európy je zakázané používať počas jazdy akékoľvek slúchadlá. Francúzsko v roku 2015 zakázalo všetky hands-free náhlavné súpravy a akékoľvek zariadenia vydávajúce zvuk do ucha. Pristihnutým hrozí mastná pokuta.

Čisté auto

V niektorých krajinách sa môžete dostať do problémov kvôli špine na aute, nehovoriac o rozbitých svetlách alebo nefunkčných stieračoch čelného skla.

V Bulharsku a Bielorusku je nezákonné jazdiť na neočistenom aute, ide najmä o špinavú poznávaciu značku alebo nepriehľadné okná.

Nie sú pod autom deti?

Či už idete na krátky výlet alebo sa vydáte na dlhú cestu, zo zákona ste v Dánsku povinní skontrolovať motor vášho vozidla pred každým odchodom.

Krajina má ešte jedno pravidlo: zákonná požiadavka skontrolovať pred odjazdom spodok auta, aby ste sa uistili, že pod ním nie sú skryté žiadne zvieratá alebo deti.

Maximálna rýchlosť a radary

Rýchlostné kamery vyzerajú vo všetkých krajinách Európy inak. Napríklad v Taliansku bývajú rýchlostné radary veľké a jasne oranžové, dajú sa pomýliť s poštovou schránkou alebo dokonca s odpadkovým košom na kraji cesty.

Keď si zistíte, ako vyzerajú vo vašej destinácii, môžete si ušetriť pokutu.

navígácia, GPS, určovanie polohy, satelit, iGo, Sygic, Galileo, Glonass Čítajte viac Šoférku zradili bleskové reflexy: Havarovala, lebo poslúchla navigáciu prirýchlo Longyearbyen, Svalbard, Nórsko Čítajte viac Čo ste o Nórsku nevedeli: Prisťahovalectvo, žiadny dabing, výťah v kopci, 'slovenský'Lillehammer route-66-1642007 1920 Čítajte viac Spievajúca diaľnica zahrá šoférom, ktorí spomalia, vlasteneckú pieseň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šoférovanie #dopravné predpisy #pravidlá cestnej premávky