Súdny dvor EÚ rozhodol, že turistov možno odškodniť za zájazd poznačený pandémiou covidu

Turisti z členských štátov EÚ, ktorých dovolenkové zájazdy boli znehodnotené opatreniami proti pandémii ochorenia COVID-19, môžu mať nárok na aspoň čiastočné vrátenie peňazí, rozhodol Súdny dvor EÚ (SDEÚ).

17.01.2023 07:00
debata

SDEÚ tak rozhodol po žiadosti nemeckého súdu, informuje agentúra AP.

Súd v Mníchove rieši prípad dvoch dovolenkárov. Kúpili si dvojtýždňový zájazd na Kanárske ostrovy od 13. marca 2020, keď Európu zasiahla prvá vlna pandémie koronavírusu.

Žiadajú zníženie ceny zájazdu o 70 percent pre obmedzenia španielskych úradov dva dni po prílete a tiež pre skoršie ukončenie zájazdu.

V rámci protipandemických opatrení 15. marca na Kanárskych ostrovoch uzavreli pláže, platil zákaz vychádzania a dovolenkári mohli opustiť hotelovú izbu, len ak sa išli najesť, uviedol SDEÚ. Žalobcom úrady 18. marca nariadili, že musia byť pripravení kedykoľvek odísť a o dna dni neskôr sa vrátili do Nemecka.

Poskytovateľ zájazdu zníženie ceny odmieta, pretože nemôže niesť zodpovednosť za „všeobecné životné riziko“.

SDEÚ rozhodol, že „cestujúci má nárok na zníženie ceny svojho balíka služieb, ak je nesúlad služieb zahrnutých v danom balíku obmedzeniami, ktoré boli v cieľovej destinácii uvalené na boj proti šíreniu choroby, akou je COVID-19“.

Dodal, že nezáleží na tom, či sú podobné obmedzenia zavedené aj v mieste bydliska cestujúceho či inde.

Súd v Mníchove teraz musí posúdiť, či obmedzenia v konkrétnom spore „mohli predstavovať nenaplnenie alebo nesprávne plnenie zmluvy“ organizátorom zájazdu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zájazd #pandémia #Covid-19