Dve najnavštevovanejšie krajiny sveta sú v Európe. Pandémia pomohla zvíťaziť druhej, dnes je dvojka opäť jednotkou

Európa má 50 krajín, pokrýva okolo 10 180 000 km2 a každoročne priláka vyše 500 miliónov turistov. Tí sa však na svojich cestách nerozložia rovnomerne, ale preferujú isté krajiny.

07.03.2023 06:00
NEPOUZ, Nice  Francuzsko Foto:
Nice, Francúzsko. Ilustračné foto.
debata

Analytická a konzultačná spoločnosť GlobalData sa bližšie pozrela na štatistiky a zistila, ktorá krajina je na starom kontinente najnavštevova­nejšou. Čísla zároveň prezradili, že Európa si stále zachováva svoju atraktivitu, pretože dve najnavštevovanejšie krajiny sveta sa nachádzajú práve v Európe, píše Euronews.

Jednou z dvojice je tretia najväčšia krajiny Európy, ktorá okrem pevninskej časti zahŕňa ostrov Korzika, exotické súostrovia Martinik, Réunion a Francúzska Polynézia.

Francúzsko si počas dlhých rokov zachovávalo svoj status najlákavejšej krajiny a teraz na „svoj“ titul siaha opäť.

2019: 88 miliónov

Pred pandémiou COVID-19 bolo Francúzsko podľa GlobalData najnavštevovanejšou krajinou na svete, v roku 2019 si to doňho namierilo 88,1 milióna návštevníkov.

Jasná Nízke Tatry Lyžovanie Stredisko Svah Zasnežovanie Z Čítajte viac Lacná lyžovačka? Tu je 6 najlepších európskych stredísk, na 1. mieste žiari slovenské

V roku 2021 krajinu galského kohúta z trónu zosadilo Španielsko, no teraz domov Eiffelovky, šampanského a tisíc druhov syrov opäť pripravená nasadiť si veniec víťaza: v roku 2022 totiž privítalo 66,6 milióna zahraničných návštevníkov.

Krajina je obľúbená u cestovateľov z Európy – najmä zo Spojeného kráľovstva, Nemecka a Belgicka – ale je magnetom aj pre návštevníkov zo vzdialenejších oblastí, vrátane Číny a Spojených štátov.

Okrem Francúzska zaznamenali mimoriadne rastúci počet turistov aj Španielsko a Taliansko.

GlobalData očakáva, že počet medzinárodných príchodov do Francúzska v rokoch 2022 až 2025 porastie ročne o 12,1 percenta. Spoločnosť predpovedá, že Francúzsko priláka do roku 2025 okolo 93,7 milióna medzinárodných cestujúcich ročne, čím si upevní svoj titul najnavštevovanejšej krajiny na svete.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto

Prečo je Francúzsko top destináciou?

Podľa GlobalData je jedným z najväčších ťahákov Francúzska – okrem pamiatok a prírody – jeho doprava. Cestovanie medzi veľkými mestami je pomerne jednoduché, najmä vysokorýchlostným vlakovým spojením.

Francúzsko má tiež prostredníctvom diaľkových a nočných vlakov dobré spojenie s ostatnými európskymi krajinami.

Nové lôžkové vlaky, ktoré uvedú do prevádzky v tomto roku, odvezú cestujúcich z Paríža do Viedne, Berlína a Milána. V roku 2024 železnice prepoja Paríž aj s Barcelonou.

Druhé miesto

Španielsko je v rebríčku najnavštevova­nejších krajín sveta tesne za Francúzskom. Zatiaľ čo všetky krajiny zaznamenali počas pandémie COVID-19 pokles počtu návštevníkov, Španielsku sa v tomto období podarilo poraziť Francúzsko, pretože privítalo 26,3 milióna návštevníkov.

Aj pri Španielsku odborníci predpovedajú na najbližšie roky nárast návštevníkov. Podľa GlobalData sa očakáva, že do roku 2025 Španielsko pritiahne 89,5 milióna medzinárodných návštevníkov.

Pri oboch krajinách sú veľkým lákadlom festivaly, kultúra aj gastronómia. Francúzsko aj Španielsko sú relatívne veľké krajiny, s rozmanitou a rozmanitou prírodou a každá krajina má historické miesta, hory aj morské pláže.

Paríž, Francúzsko, Socha slobody, Eiffelova veža Čítajte viac Najdrahšia fľaša vína, kráľ 20 minút na tróne, svadby s mŕtvymi: 12 faktov o Francúzsku San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou Fontána di Trevi, Rím, Taliansko, turisti, Čítajte viac Turisti každý rok nahádžu do fontány di Trevi vyše milióna eur. Čo sa s peniazmi deje?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #návštevnosť