Najbezpečnejšie krajiny sveta: Prvé miesto sa nezmenilo od roku 2008 a Slovensko si neviedlo zle

Rodina, partia, dvojica, sólo cestovateľ? Nech sa už vyberáte do sveta v akomkoľvek zložení, skupinovo alebo individuálne, bezpečnosť je určite jedným z dôležitých kritérií, ktoré zavážia pri výbere destinácie.

10.02.2023 06:00
debata (3)

Ako sa však dozvedieť, kde je to skutočne bezpečné, ako odlíšiť fámy od skutočných varovaní? Inštitút ekonómie a mieru (IEP) sa rozhodol pomôcť turistom pri rozhodovaní a aby pomohol kvantifikovať tému bezpečnosti, zverejnil svoj každoročný globálny index mieru (GPI), čo je meranie globálneho mieru na základe presných čísel, píše CN Traveller.

Výsledky ukazujú, že priemerná úroveň mieru sa oproti predchádzajúcemu roku zhoršila o 0,07 percenta – čo nie je prekvapujúce, vzhľadom na to, ako Covid viditeľne otriasol životmi takmer každého na svete.

Správa poznamenáva, že zatiaľ čo niektoré faktory (napríklad počet obetí terorizmu) sa zlepšili, počet násilných incidentov súvisiacich s Covidom – nepokoje v reakcii na lock-downy, cielené fyzické útoky atď. – od roku 2020 do roku 2021 narástol.

V tomto období najmenej 158 krajín zaznamenalo najmenej jeden násilný incident priamo súvisiaci s pandémiou.

Krym, Lastovičie hniezdo, zámok, Gaspra Čítajte viac Jaltu založili Gréci, Lastovičie hniezdo zamilovaný nemecký barón. Krym stovky rokov vítal smotánku

Napriek súčasným udalostiam vyzerá najnovší rebríček GPI pomerne podobne ako v predchádzajúcich rokoch: jedna a tá istá krajina kraľuje indexu už 14 rokov!

IEP vytvára rebríček zo 163 krajín na základe troch oblastí: úroveň spoločenskej bezpečnosti a ochrany, rozsah prebiehajúceho domáceho a medzinárodného konfliktu a stupeň militarizácie.

V rámci týchto oblastí organizácia sleduje 23 kvalitatívnych a kvantitatívnych ukazovateľov vrátane miery väznenia, miery vrážd, úmrtí v dôsledku vnútorných konfliktov, vnímania kriminality a ďalších.

Skóre sa potom spriemeruje a vyjdu výsledky – čím nižšie skóre, tým bezpečnejšia krajina.

Tu je 10 najbezpečnejších krajín na svete:

Pohľad na slávnu katedrálu Hallgrimskirkja a...
Najsevernejšie miesto Nového Zélandu, ktoré je...
+7Dublin

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #bezpečnosť