Najobľúbenejšou destináciou abstinentov sú USA, treťou prekvapivo Taliansko. Tu je vysvetlenie

Podľa štúdie spoločnosti Kuoni až pätina cestovateľov (21 %) pociťuje tlak, aby si dali drink už na letisku a viac ako jeden zo štyroch (27 %) pociťuje tlak, aby si na dovolenke vypil.

08.02.2023 06:00
dovolenka, ženy, alkohol Foto:
Popíjanie na dovolenke? Ilustračné foto.
debata

Dovolenka je príležitosťou ako spoznať nové krajiny, zvyky, kuchyňu aj miestne vína, pivá, koktaily. Čoraz viac turistov sa však rozhoduje užiť si cestovanie bez alkoholických nápojov, píše Travel Daily News.

Akému tlaku sú však návštevníci vystavení, ak prezentujú svoj abstinentský postoj? Cestovateľský expert Kuoni sa rozhodol spraviť výskum, ako sa títo turisti cítia vo svojich obľúbených destináciách a akým aktivitám sa počas dovoleniek venujú.

Organizácia oslovila vyše 1000 cestovateľov-abstinentov, aby zistila, kam smerujú ich dovolenkové kroky. Väčšina opýtaných abstinentov označila za svoje obľúbené miesto Spojené štáty americké. Päť desiatok štátov ponúka čosi pre každého – prehliadky rušných miest ako New York či Los Angeles, víkendy plné nákupov, kultúru, ale aj divočinu vo voľnej prírode a dychberúce scenérie Yosemitu alebo Grand Canyonu.

NEPOUZIVAT, Dubaj Čítajte viac Dubaj zrušil 30-percentnú daň z alkoholu, chce podporiť turizmus

V rebríčku, ktoré Kuoni zostavil na základe odpovedí, nasledovalo Turecko a pomerne prekvapivo Taliansko, ktoré je okrem svojho historického dedičstva a nádhernej prírody známe aj svojou ponukou vín.

Najobľúbenejšie destinácie abstinentov:

  1. USA
  2. Turecko
  3. Taliansko
  4. Španielsko
  5. Austrália
  6. Kanada
  7. SAE
  8. Grécko
  9. Egypt
  10. Japonsko

Štúdia tiež odhalila, že tlak na pitie na dovolenke s pribúdajúcim vekom klesá: viac ako tretina mladších cestovateľov (36 %) vo veku 16 – 24 rokov pociťuje tlak najviac. No iba 14 % starších cestovateľov vo veku 55+ pociťuje nejaký (ná)tlak.

Malorka, Mallorca, more, dovolenka, cestovanie, turistka, klobúk, leto, Baleáry, Baleárske ostrovy, Španielsko Čítajte viac Žiadne tielka, dresy! Reštaurácie na Malorke zavádzajú dress code, chcú stopnúť alkoholovú turistiku

Dôvodom je, že mladší dovolenkári sa často zúčastňujú na párty a večierkoch alebo navštevujú bary, ktorých ponuku tvorí vo veľkej miere práve alkohol.

Naopak, starší cestovatelia sa vyberajú častejšie na rodinné dovolenky a svoje voľno trávia s deťmi, vnúčatami alebo len v spoločnosti svojho partnera, takže na bezuzdné pitie nie je mnoho príležitostí.

Najlepšie prázdninové aktivity

Abstinenti svoj dovolenkový čas najčastejšie vypĺňajú prezeraním pamiatok, a tak sa táto aktivita dostala na prvé miesto v rebríčku ich obľúbených činností.

Na druhom mieste sú jednodňové výlety a nákupy – táto aktivita vedie najmä vo vekovej kategórii 16 až 24 rokov, keďže dovolenkári túžia nájsť perfektný suvenír, ktorý si zoberú domov.

Desať najlepších dovolenkových aktivít abstinentov:

  1. Prehliadka mesta
  2. Denné výlety
  3. Nakupovanie
  4. Plávanie
  5. Kúpeľné procedúry
  6. Pešia turistika, chôdza
  7. Čítanie
  8. Hranie hier
  9. Vodné športy
  10. Kurzy varenia
umývanie rúk, voda, hygiena, vodovodný kohútik Čítajte viac Obyvateľom bytovky tiekol z vodovodu namiesto vody alkohol. Vďaka úradom alkohol, krčma, bufet Čítajte viac Moslimský majiteľ lyžiarskeho strediska zakázal alkohol. Je prekvapený z rozruchu OH Londýn, lukostreľba Čítajte viac Šíp a whisky: V tajomnom Bhutáne strieľajú posilnení alkoholom. Na olympiáde nebodujú

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #alkohol #abstinencia