Príjmy z turizmu v Španielsku vlani prekročili úroveň pred pandémiou

Príjmy Španielska z cestovného ruchu v roku 2022 prudko vzrástli a prekonali aj úrovne pred pandémiou ochorenia COVID-19. Oznámilo priemyselné združenie Exceltur, píše AFP.

18.01.2023 12:17
debata

Podľa odhadov Exceltur minuloročné príjmy z cestovného ruchu v Španielsku dosiahli približne 159 miliárd eur. To predstavuje nárast o 1,4 % v porovnaní s rokom 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie a zavedením cestovných obmedzení, ktoré tvrdo zasiahli turizmus.

Turistický priemysel prekonal očakávania najmä v druhom polroku 2022, čo znamená „úplné oživenie turistickej aktivity v Španielsku“, dodalo združenie.

Napriek týmto číslam sa sektor cestovného ruchu podieľal v minulom roku 12,2 % na výkone španielskej ekonomiky, čo bolo o niečo menej než 12,6 % v roku 2019.

„Na rozdiel od mnohých predpovedí o opaku, ktoré sa v druhej polovici roka ukázali ako nesprávne, minulý rok 2022 znamenal úplné zotavenie turistickej aktivity v Španielsku,“ uvádza sa vo vyhlásení Exceltur.

Dedina, pole, vidiek Čítajte viac Španielska dedina si zmenila názov, ktorý vyzýval na zabíjanie Židov

Španielsko je tak po vlaňajšej letnej sezóne presvedčené, že sa jeho ekonomika úplne zotaví a opäť získa svoj predpandemický status druhej najnavštevovanejšej dovolenkovej destinácie na svete, po Francúzsku.

Oživenie bolo z veľkej časti poháňané domácim cestovným ruchom, ktorý zaznamenal „významný nárast a začal sa v apríli“. Na druhej strane, počet zahraničných návštevníkov bol minulý rok o 14,6 % nižší ako v roku 2019. Ale ich výdavky medzi januárom a novembrom 2022 klesli len o 3,8 %, pričom nižšie čísla kompenzovali dlhšie pobyty a trend nákupu prémiových turistických produktov.

Najobľúbenejšími regiónmi pre zahraničných turistov boli vlani slnečné pláže Baleárskych ostrovov, Kanárskych ostrovov a Andalúzie.

Cestovný ruch je strategickým odvetvím Španielska, ktoré privítalo takmer 84 miliónov návštevníkov v roku 2019, pred vypuknutím pandémie začiatkom roka 2020.

kamaráti, priatelia, mladí, ľudia, slnko, večer, párty, cestovanie, partia, Čítajte viac KVÍZ: Poznáte cudzie slová alebo je pre vás svet španielska dedina? Španielsko, Barcelona, Sagrada Familia, chrám, Gaudi Čítajte viac Pre dostavbu Sagrady Famílie hrozí 15.000 obyvateľom vysťahovanie
debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko