Prečo sa Portugalsko stalo jednou z top destinácií roka 2022? Má všetko, a lacnejšie

Západoeurópska krajina je dnes nielen jednou z najobľúbenejších destinácií v Európe, ale aj na celom svete. Hoci je pravda, že Portugalsko bolo vždy snom cestovateľov - jeho drsne krásne pobrežie, ideálne podmienky na surfovanie, úchvatná architektúra a história, svetoznáme vína a jedlo sú vábivým lákadlom - no teraz sa ešte viac vyšvihlo a vyhráva v mnohých rebríčkoch popularity.

02.02.2023 06:00
Portugalsko, Lisabon, most Foto:
Letecký pohľad na svätyňu Krista Kráľa, Lisabon, Portugalsko.
debata

Portugalsko „kradne“ turistov Španielsku, Taliansku aj Francúzsku a cestovateľov ohuruje skvelými zážitkami porovnateľnými s ponukou cestovateľských stálic.

V roku 2022 sa podľa štúdie My Dolce Casa Portugalsko dostalo na prvé miesto ako najobľúbenejšia destinácia Američanov na presťahovanie alebo na užívanie si dôchodku.

Okrem dôchodcov sa sem sťahujú aj digitálni nomádi, pretože krajina popri skvelom prostredí ponúka aj výhodné víza pre vzdialených zamestnancov a dokonca má na Madeire aj známu dedinu digitálnych nomádov.

Tu sa to však nekončí. Cestovateľský magazín Condé Nast odhalil, že Portugalsko získalo prvé miesto ako najlepšia krajina na svete v prestížnej súťaži Readers' Choice Awards 2022. Znamená to, že Portugalsko nechalo za sebou také ťažké kalibre ako Japonsko, Thajsko, Singapur, India, Grécko…

Rodinka pozoruje z vrcholu útesu surfistov...
Maják v Cabo da Roca.
+9Porto je druhým najväčším mestom Portugalska,...

Portugalsko má všetko… a lacnejšie!

Portugalsko má všetko, čo cestovatelia od Európy očakávajú a – v porovnaní s inými populárnymi európskymi krajinami – za menej peňazí.

Základné tradičné jedlá, ako je slávny pastel de nata – maličký vaječný koláčový dezert plný pikantných chutí – môžu stáť menej ako euro – a to v svetoznámych kaviarňach a pekárňach.

Slávne portské víno si môžete vypiť v nejednom krásnom bare priamo pri rieke Douro v Porte a vybrať si zo širokej ponuky cien a otestovať charakteristické miestne chute.

Ľudia si pochutnávajú aj na miestnych rybách bacalhau a portugalských sardinkách a obľúbených bravčových sendvičoch nazývaných bifanas.

práca, zamestnanie, pílenie, drevo, robotník Čítajte viac Ktorá krajina má najkratší pracovný týždeň? Slováci pracujú skoro o 10 hodín týždenne viac

Mimo hlavných ciest

Aj keď sa ceny v posledných rokoch zvýšili, Portugalsko je stále veľmi dostupné. Hoci požičovne áut nie sú najlacnejšie a ceny pohonných hmôt vzrástli aj tu, dostupnou alternatívou sú vlaky a autobusy, ktoré sú praktické a výhodné.

Najpopulárnejšie mestá ako Lisabon a Porto ponúkajú navyše bezplatné múzeá, festivaly a ďalšie aktivity.

Na svoje si tu prídu všetky typy cestovateľov – ochutnávači vín a jedla, surferi, turisti, milovníci histórie.

A tí, ktorí chcú ušetriť ešte viac, môžu sa vybrať na menej známe a turisticky exponované destinácie, ktoré tiež poskytujú jedinečné a veľkolepé zážitky. Úchvatné pláže, starobylá a jedinečná architektúra a báječné miestne jedlo nájdete na mnohých miestach.

Fatima, Portugalsko, socha, Panna Mária, púť Čítajte viac Od fatimských zjavení uplynulo 105 rokov: Dedinku preslávila Panna Mária a 3 tajomstvá

Priateľskí Portugalčania

Portugalsko sa tiež považuje za jednu z najpriateľskej­ších krajín na svete podľa rebríčka Readers’ Choice Awards 2022.

Krajinou na prvom mieste je Írsko, no hneď na druhom mieste sa umiestnilo Portugalsko.

Podľa cestovateľov sú ľudia v Portugalsku prívetiví, pohodoví a veľmi otvorení k turistom, no vyhýbajú sa porovnávaniu svojej krajiny so Španielskom.

A v porovnaní s Francúzmi majú portugalskí obyvatelia lepšiu povesť čo sa týka správania voči zahraničným návštevníkom.

mall.tv, čočík, macao Čítajte viac Macao je ako zábavný park. Čech Čočík vám ukáže, kde míňajú bohatí Číňania tiene, tunel, duch, tunel, človek, chôdza Čítajte viac Európa dostala najdlhšiu pešiu lávku sveta, meria pol kilometra a vstup stojí 12 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko