Vlani v lete meškala polovica európskych letov. Ktoré letiská boli najhoršie a najlepšie?

V podstate každý druhý let v Európe v lete 2022 meškal a takmer dve tisícky sa každý deň úplne zrušili, prezrádza nová správa Eurocontrolu.

24.02.2023 06:00
debata

Údaje, ktoré zverejnil európsky orgán pre riadenie letovej prevádzky, nebudú pre cestujúcich žiadnym prekvapením, mnohí si ešte živo spomínajú na nekonečné rady a čakania, ktoré museli na letiskách vytrpieť alebo na nepríjemné prekvapenia v podobe ciest zrušených na poslednú chvíľu.

Počas celého roka odleteli načas len dve tretiny letov, čo je výrazný pokles v porovnaní s priemerom za rok 2019 – až o 73 percent. A situácia sa počas leta ešte výrazne zhoršila, cituje správu portál Euronews.

„Presnosť odchodov [poklesla] pod 50 percent začiatkom júla a medzi 50 až 60 percentami počas väčšiny leta,“ uzatvára Eurocontrol.

Státisíce letov si ochotu svojich cestujúcich stáť a čakať ani nestihli preveriť a rovno ich zrušili. Zhruba 6,9 percenta všetkých plánovaných ciest bolo pozastavených – takmer dvojnásobok priemeru za rok 2019, ktorý bol 3,5 percenta.

Maldivy, dovolenka, cestovanie, lietadlo, lietanie, letecká dovolenka, pláž, exotika, ostrov, more, Čítajte viac Lietadlá budú príliš ťažké, aby vzlietli - kvôli klimatickej zmene. Budú vyhadzovať pasažierov?

Najhoršie a najlepšie letiská

Nie všetkým európskym krajinám a letiskám sa však darilo rovnako. Niektoré priemery vylepšovali, iné ich ešte viac zahrabávali do červených čísel.

Eurocontrol zoradil do rebríčka 20 najväčších európskych letísk podľa ich presnosti príletov a odletov. Najnižšiu mieru presných odletov vykázali letiská Lisabon a Frankfurt: len niečo viac ako polovica (54 percent) letov z Lisabonu odletela presne, Frankfurt vypravil a prijal včas 56 percent letov.

Na treťom mieste sa umiestnil Paríž CDG, ktorý minulé leto postihli štrajky. Letisko Charlesa de Gaulla vykázalo mieru 56,8 percenta letov, ktoré odleteli načas.

Londýn Gatiwck sa umiestnil na štvrtom mieste s 57,5 percentami letov načas.

Spodnú šestku uzatvára londýnsky Heathrow a amsterdamský Schiphol, obe tiež s mierou presnosti odchodov horšou ako 60 percent.

Na opačnom, pozitívnom konci rebríčka sú Oslo a Madrid – umiestnili sa na vrchole rebríčka v dochvíľnosti príchodov aj odchodov.

81 percent letov odletelo načas z Madridu Barajas, v Osle odletelo včas 77,2 percenta.

Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile

Zlé riadenie

Správa Eurocontrolu tiež zoradila krajiny podľa ich meškaní pri riadení letovej prevádzky. Riadenie letovej prevádzky nie je celkové oneskorenie, ale je „veľmi významné“, pretože meria pridaný čas pred vzletom spôsobený nedostatkom riadenia letovej prevádzky.

Letecká doprava nie je v Európe rozložená rovnomerne. Spojené kráľovstvo je najrušnejším uzlom riadenia letovej prevádzky, za ním nasleduje Nemecko, Španielsko a Francúzsko. Najrušnejšie krajiny však nemusia byť nevyhnutne tými najhoršími.

Spojené kráľovstvo a Španielsko spolu predstavovali len 12 percent celkových meškaní riadenia letovej prevádzky.

Na druhej strane Nemecko malo na svedomí takmer tretinu (30 percent) všetkých meškaní. Je to do značnej miery spôsobené zlou funkciou nemeckej oblasti riadenia letovej prevádzky v Karlsruhe, kde sa meškania zvýšili o 165 percent v porovnaní s rokom 2019.

Slabé skóre zaznamenalo tiež Francúzsko – 21 percent oneskorení v Európe.

jedlo, muž, tanier, burger Čítajte viac Najdrahší burger v Chorvátsku stojí 1200 kún, predalo sa len 7 kusov. A kuchár chce cenu zdvojnásobiť

Korona, vojna

Hlavnou príčinou chaosu bol nedostatok zamestnancov. Počas pandémie COVID bolo prepustených mnoho tisíc pracovníkov v letectve, takže letecké spoločnosti a letiská mali v minulom roku problémy s náhlym nárastom počtu cestujúcich.

Vojna na Ukrajine zároveň minimalizovala dostupný vzdušný priestor, uvádza správa Eurocontrolu.

„Uzavretie ruského vzdušného priestoru znamenalo značné množstvo dlhších presmerovaní, zatiaľ čo zvýšené vojenské využitie európskeho vzdušného priestoru narušilo obvyklé dopravné toky,“ píše sa v správe.

Odhaduje sa, že v dôsledku vojny na Ukrajine bolo nútených 650 letov denne podniknúť južnejšie trasy.

čočík Čítajte viac Tlmočník, ktorý prekladal aj Jackiemu Chanovi, odhaľuje taje a pozoruhodnosti čínštiny oslava, sviatok, priatelia Čítajte viac Tu je 15 najpriateľskejších miest v Európe. Má (konečne) zástupcu aj Slovensko?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #let #letová prevádzka #lietanie