Turecko varuje svojich občanov pred cestou do EÚ aj USA, vraj rastú nálady proti islamu

Turecko svojich občanov varovalo pred cestami do viacerých krajín Európskej únie. Podľa tureckej diplomacie v Európe rastú nálady proti islamu a proti cudzincom. Ankara ale nespresnila, aké konkrétne únijné krajiny má na mysli. Ďalšie varovanie vydalo ministerstvo aj pred cestami do USA. Turecko zverejnilo výstrahy po tom, čo niektoré európske krajiny vyzvali svojich občanov k opatrnosti pri cestách do tohto štátu.

30.01.2023 08:00
Turecko, mešita Foto: ,
Ľudia prechádzajú okolo oblúka pri Yeni Cami alebo Novej mešite v štvrti Eminonu v tureckom Istanbule. Ilustračné foto.
debata

Turecké ministerstvo zahraničia tvrdí, že v Európe existuje „nebezpečná úroveň náboženskej netolerancie a nenávisti“.

V niektorých štátoch sa uskutočnili protiturecké demonštrácie, dodalo ministerstvo. Tieto demonštrácie podľa Ankary organizujú teroristické organizácie, za ktoré turecké úrady označujú napríklad milície YPG či Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a ich miestnych podporovateľov.

Ankara tento týždeň ostro kritizovala Dánsko a Švédsko, že nezabránili verejnému páleniu posvätnej islamskej knihy korán, čo Turecko považuje za zločin z nenávisti. Ankara tiež kritizovala demonštrácie na podporu Kurdov, ktoré sa uskutočnili vo Švédsku.

V sobotu naopak varovanie ohľadom ciest do Turecka vydali Dánsko, Nórsko a Švédsko. Svojich občanov vyzývajú, aby sa v tejto krajine vyhýbali veľkým zhromaždeniam a boli opatrní.

Pred možnými teroristickými útokmi na miestach, kam chodia západní turisti, v piatok v Turecku varovalo veľvyslanectvo USA, Nemecka, Francúzska a Talianska.

V Turecku sa v uplynulých dňoch uskutočnili protesty proti páleniu koránu v Dánsku a vo Švédsku, ktoré boli podľa miestnych úradov pokojné.

Turecko varovalo svojich občanov aj pred situáciou v USA, kde podľa neho rastie počet fyzických aj slovných útokov proti ľuďom s odlišnou farbou pleti či zahraničného pôvodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko