Slovensko by malo lákať viac zahraničných turistov a snažiť sa predlžovať ich pobyt

Slovensko by malo vyvinúť väčšie úsilie na prilákanie zahraničných turistov a snažiť sa výrazne predĺžiť ich pobyty. Zhodli sa na tom účastníci workshopu Klubu incomingových cestovných kancelárií (CK) Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA), ktorý sa konal v Brusne.

06.02.2023 10:00
debata

„Máme preto snahu o väčšiu podporu a o vytvorenie lepších podmienok pre slovenské príjazdové (incomingové) cestovné kancelárie a agentúry, ktoré sa zameriavajú práve na zahraničnú klientelu,“ uviedol na tlačovej konferencii prezident SACKA Roman Berkes.

Ocenil pritom podporu, ktorú už CK dostali od štátu počas pandémie COVID-19 a krízy, spôsobenej vojnou na Ukrajine. Aj preto podľa neho nedošlo k toľkým krachom CK ako v ostatných krajinách EÚ.

Ako uviedla predsedníčka Klubu incomingových CK SACKA Marcela Lauková, Slovensko má zahraničným turistom čo ponúknuť, potrebuje sa vo svete ale oveľa viac zviditeľniť.

„V súčasnosti je našou ambíciou ale čo najskôr sa priblížiť číslam, ktoré mal náš cestovný ruch v roku 2019. Momentálne je ale istá obava u zahraničných klientov cestovať na Slovensko v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, ktorý sa im zdá veľmi blízko,“ uviedla.

Podľa nej v súčasnosti je na Slovensku 40 až 50 CK, ktoré sa venujú incomingu. „Sú to väčšinou menšie rodinné firmy, ktoré sa venujú predaju Slovenska v zahraničí,“ uviedla. Verí ale, že ak sa podpora od štátu zvýši, bude ich počet rásť.

Ako uviedol generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika, krajiny, kde je aktuálne zvýšený záujem o pobyty na Slovensku, sú predovšetkým Česká republika, Izrael, Nemecko a Maďarsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovný ruch