Druhé najväčšie na svete! Aj v Česku majú "Mt. Rushmore": Neďaleko Prahy vytesali gigantické hlavy

Pamätník štvorice bývalých prezidentov USA, ktorý sa nachádza v Čiernych horách v Južnej Dakote, má svojho vtipnejšieho dvojníka u našich českých susedov.

28.02.2023 06:00
Čertove hlavy, sochy, Česko, reliéfy,... Foto:
Čertove hlavy
debata

Čertove hlavy sú takmer 10 metrov vysoké skalné reliéfy dvoch obrích hláv vytesaných do pieskovcových blokov. Podobizne čertov vytesal v borovicovom lese nad obcou Želízy v okrese Mělník umelec Václav Levý.

Pracoval na nich v rokoch 1841 až 1846, teda v období romantizmu.

Z hľadiska rozmerov je to v českých pomeroch, ale aj vo svetovom meradle, nanajvýš pozoruhodné dielo. Čertove hlavy sú druhé najväčšie reliéfy hláv na svete, väčšia je len slávna štvorica na Mount Rushmore.

Reliéfy sú v súčasnej dobe už dosť poškodené poveternostnými vplyvmi a najmä ľudskou nedisciplinova­nosťou – mnohí turisti si svoje kvality dokazujú šplhaním sa po tvárach sôch, čím ich ničia.

V roku 2011 nechal borovicový les pred reliéfmi majiteľ vyrúbať a hlavy vidieť až z cesty I/9.

Čertove hlavy sú voľne prístupné, dovedie vás k nim modrá značka od obecného úradu v Želízach.

Tento turistický chodník ďalej na juh vedie k jaskyni Klácelka s reliéfmi významných osobností a hrdinov českých dejín, zvierat z bájok a trpaslíkov. Aj tieto podobizne vytvoril Václav Levý.

Asi 2,5 kilometra po turistickej značke severozápadne od Želíz objavíte aj ďalšie Levého reliéfy. Harfenice a Had predstavujú podobizne jaštera, hada, dievčatá s harfou aj monumentálne reliéfne hlavy.

lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac V lese neďaleko Popradu sa zjavilo lietadlo: Je to svetový unikát a predáva aj 'letenky' České Švajčiarsko, Pravčická brána Čítajte viac Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik wizz air lietadlo Čítajte viac Dovolenkový horor: Lietadlo Wizz Air vzplanulo, pasažieri uviazli na týždeň v Rumunsku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko