V piatich drevených chrámoch v Prešovskom kraji pribudli audiosprievodcovia

Ďalších päť drevených chrámov v Prešovskom kraji získalo turistických audiosprievodcov. V gréckokatolíckych chrámoch v Korejovciach, Fričke, Hrabovej Roztoke a v Topoli, ako aj v rímskokatolíckom kostole v Hervartove si turisti môžu vychutnať ich návštevu v niekoľkých jazykoch. Z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska informovala Barbora Čechová.

08.02.2023 14:00
drevený kostol, UNESCO, Hervatov Foto:
Kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove.
debata

Uvedené objekty sú národnými kultúrnymi pamiatkami, kostol v Hervartove je zaradený aj v zozname pamiatok UNESCO.

Nahrávky s informáciami sú v slovenskom, poľskom, nemeckom a anglickom jazyku. V spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš k nim v Topoli a Hrabovej Roztoke pribudli aj nahrávky v rusínčine. Načítali ich Ladislav Ladomirjak a Štefan Štec.

Drevené chrámy patria podľa Čechovej k jedinečnostiam Prešovského kraja, na tomto území je ich vyše 30.

Najviac ich turisti nájdu práve v okresoch Bardejov, Svidník a Snina. Ako pripomenula, viaceré objekty sa nachádzajú v malých obciach, kde je problém so zabezpečením sprievodcovskej služby. KOCR postupne zabezpečuje audiosprievodcov vo forme nahrávok sprievodného slova prostredníctvom projektu Otvorené chrámy. Cieľom je zlepšiť služby a dostupnosť prehliadky.

„Projekt zahŕňa tvorbu audiosprievodcov, propagačných materiálov a celkovú podporu návštevnosti chrámov, ktoré sú právom nazývané drevenými perlami východu. V roku 2023 napríklad pribudnú sprievodné podujatia vo vybraných lokalitách, ktoré majú potenciál upriamiť pozornosť verejnosti na túto oblasť cestovného ruchu,“ uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

V roku 2021 pribudli audiosprievodcovia aj do chrámov v Brežanoch, Jedlinke, vo Vyšnom Komárn

debata chyba
Viac na túto tému: #drevené kostolíky