Ako dlho trvá precestovať všetkých 7 kontinentov? 73 hodín! Nový rekord prekonal odvážnu Arabku

Niektorí cestovatelia sa sústreďujú na konkrétne miesta, pobudnú v nich, nechajú si čas na ich preskúmanie a ponorenie sa do ich rytmu. Iní turisti si zasa svoj rytmus nastavia na plné obrátky a za čo najkratší čas sa rozhodnú vidieť a zažiť maximum.

04.03.2023 06:00
debata

Ak ste niekedy premýšľali, za aký najkratší čas sa dá navštíviť všetkých 7 kontinentov, odpoveď je presne 3 dni 1 hodina 5 minút 4 sekundy. To je nový rekord zapísaný v Guinnessovej knihe, ktorý padol len nedávno, v decembri 2022.

Na šialenú cestu s víchrom opreteky sa vydali dvaja Indovia Sujoy Kumar Mitra a Dr Ali Irani. Obaja sú vášnivými cestovateľmi a veria, že rekordy sú na to, aby sa prekonávali. A im sa to teda podarilo, za neuveriteľne krátky čas navštívili Áziu, Afriku, Európu, Severnú Ameriku, Južnú Ameriku, Antarktídu a Oceániu.

rekord, Čítajte viac 24 hodín adrenalínu: Dvaja priatelia navštívili 9 metropol za 1 deň: Najviac ich potrápila Bratislava

Dvojica sa na svoju cestu vydala 4. decembra z Antarktídy a do austrálskeho Melbourne dorazila 7. decembra 2022, čím prekonala neuveriteľný svetový rekord a porazili ho o takmer 13 hodín.

Ten držala dovtedy cestovateľka Khawla AlRomaithu zo Spojených arabských emirátov, ktorá podľa knihy rekordov precestovala vo februári 2020 celý svet za 3 dni, 14 hodín, 46 minút a 48 sekúnd.

"Cestovanie prekračuje hranice a spája ľudí na celom svete. Prekonať svetový rekord v niečom, do čoho sme obaja takí zapálení, je veľmi uspokojujúci pocit. Sme poctení týmto úspechom a dúfame, že nejakým spôsobom prispeje k tomu, aby cestovalo viac ľudí a preskúmalo náš krásny svet,“ povedal Irani po dosiahnutí rekordu.

Indickí rekordéri nie sú v cestovaní žiadnymi nováčikmi. Šesťdesiatšty­riročný Dr Irani, ktorý pracoval ako fyzioterapeut indického kriketového tímu, doteraz precestoval viac ako 90 krajín. Sujoy Mitra zas opustil svoje pôvodné povolanie, aby sa venoval cestovaniu naplno a rozhodol sa stať najscestovanejším Indom. A je na dobrej ceste – doposiaľ prešiel 172 z celkového počtu 198 krajín sveta.

Adirondack, most, mostík, chodník, cestička, cesta, les, jeseň, príroda, turistika, stromy, Čítajte viac Tajomstvo lesa, teplé pramene aj drevené vagóniky... Tri slovenské doliny, ktoré musíte túto jeseň navštíviť NEPOUZ, bludisko, Snowlandia, Poľsko, Tatry Čítajte viac V Tatrách otvorili najväčšie snežné bludisko na svete. Koľko stoja lístky?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Guinnessova kniha rekordov