Od teraz sa môžete pozrieť do 4000-ročnej hrobky. V Egypte ju zreštaurovali Poliaci

Egypt zreštauroval, zdokumentoval a sprístupnil turistom 4000 rokov starú hrobku hodnostára zo Strednej ríše. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o zatiaľ najstaršiu verejnosti prístupnú hrobku v juhoegyptskom Luxore na západnom brehu Nílu.

11.02.2023 08:00
debata

Hrobka patrila Meruovi, vysoko postavenému úradníkovi na dvore faraóna Mentuhotepa II. z 11. dynastie, ktorý vládol do roku 2004 pred naším letopočtom.

„Ide o prvú lokalitu z takého raného obdobia v západných Thébach, ktorá bola sprístupnená návštevníkom,“ citovalo vyhlásenie ministerstva riaditeľa pamiatkového úradu v Hornom Egypte Fathího Jásína.

Hrobka je vytesaná do skaly a zreštaurovalo ju Poľské centrum pre stredomorskú archeológiu pri Varšavskej univerzite a egyptská Najvyššia rada pre starožitnosti.

Stála oproti uličke pre procesiu do chrámu Mentuhotepa II., zahŕňa chodbu vedúcu do obetnej kaplnky s výklenkom pre sochu zosnulého.

Pohrebná šachta vedie do pohrebnej komory so sarkofágom.

„Ide o jedinú zdobenú miestnosť hrobky s neobvyklou dekoratívnou maľbou na vápennej omietke,“ uviedol Jásín.

Podľa poľsko-egyptskej archeologickej skupiny bola Meruova hrobka známa najmenej od polovice 19. storočia. V roku 1996 talianski odborníci niektoré z nástenných malieb zreštaurovali.

Pére Lachaise, cintorín, hroby, dušičky, Francúzsko, Paríž Čítajte viac Najnavštevovanejší cintorín sveta láka 3 milióny turistov ročne. Odpočívajú tu slávni Brno, mesto, Petrov, Kostol sv. Petra a Pavla, mesto, Morava, Česko Čítajte viac Päť záhad Brna: Pomätené hodiny, holý zadok, drak či mysteriózne zmiznutia
debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #hrobka #Luxor