Plánovaná cyklotrasa v Seneckom okrese povedie od Čiernej vody až po Kráľovú pri Senci

Plánovaná cyklotrasa v Seneckom okrese povedie od Čiernej vody až po Kráľovú pri Senci.

15.02.2023 09:00
debata

Ako informuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na svojom webe, cykloprojekt, ktorý spája BSK, vodohospodárov, mesto Senec a susedné obce, sa doteraz končil v Novej Dedinke. Po novom povedie popri brehu Čiernej vody až do Kráľovej pri Senci.

V projekte nastal ďalší posun. V Novej Dedinke podpísali zmluvu o zriadení Združenia obcí DeTuSeK, ktorého názov sa skladá z počiatočných písmen názvov signatárskych obcí.

Možnosť využívania brehov vodných tokov pre rozvoj cykloturistiky a cyklodopravy dáva šancu projektom na budovanie nových cykloturistických a cyklodopravných trás.

„Nové možnosti inšpirovali vedenie obcí Nová Dedinka, Tureň, Kráľová pri Senci a mesta Senec, aby sa s podporou BSK pustili do projektu výstavby pokračovania cyklochodníka končiaceho sa v Novej Dedinke," priblížil kraj.

Nový úsek by mal byť vedený popri brehu Čiernej vody do Kráľovej pri Senci cez Tureň a Senec, s možnosťou potiahnuť trasu až k Včelárskej paseke, kde by sa chcel na túto trasu napojiť aj Trnavský kraj.

„Spoločne majú obce silnejší hlas. Združenie vzniklo za účelom prípravy a realizácie spoločného projektu Cyklochodník Čierna voda – DeTuSeK s prepojením na medzinárodnú cyklotrasu EuroVelo a na ďalšie významné cyklotrasy v regióne," vysvetlila samospráva.

Cieľom je nadviazať na koncepciu územného rozvoja cyklotrás BSK a prispieť bezemisnou cyklodopravou k odľahčeniu preťaženej dopravnej infraštruktúry v regióne. Obec Kostolná pri Dunaji sa k tejto iniciatíve pripojila len nedávno a možnosti spolupráce sú otvorené aj pre ďalšie obce.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #Bratislavský kraj