Najdlhšia obchádzka sveta? Pre nehodu na diaľnici poslala navigácia šoférov 7113 kilometrov naokolo

Austrália je síce najmenší kontinent, no zato 6. najväčší štát sveta. Jej územie je rozľahlé a veľké časti zaberajú neobývané suché priestory, kam sa človek len tak nevyberie. Najviac obyvateľov žije na pobreží a na veľké vzdialenosti je viac než vhodné letieť lietadlom.

22.03.2023 06:00
debata
delfin Čítajte viac Zdesení plavci sa pozerali, ako žraloky dohrýzli delfína, útok zachytilo video. Pláž okamžite uzavreli

Obrovská a poloprázdna. Austrália má jednu z najnižších hustôt populácie – iba 3 ľudia na kilometer štvorcový, pričom väčšina z nich žije na východnom pobreží.

Hlboké vnútrozemie krajiny je z väčšej časti neúrodné a prázdne a vzdialenosti medzi niektorými mestami sú obrovské. Napríklad mestá Západnej Austrálie – Perth na juhu a Karratha na severe – sú od seba vzdialené 1 522 kilometrov.

Keď však nastane na najkratšej spojnici vážna havária, ktorá zahatá cestu, musia policajti navigovať autá po obchádzke.

Presne to zažili šoféri, keď sa udiali nehody na dvoch diaľniciach spájajúcich mestá, North West Coastal a Great Northern Highway. Obe uzavreli, a tak vodiči, ktorí chceli ísť autom z Perthu do Karrathy alebo naopak, mal len jednu možnosť – prejsť obchádzku.

No to, čo si v našich zemepisných šírkach predstavíme ako jemne nepríjemnú hodinku navyše cez dediny, je v Austrálii obchádzka dlhá 7113 kilometrov, ktoré si podľa navigácie vyžiadajú 76 hodín nepretržitej jazdy!

Mnohí vodiči svoje plány prehodnotili a ostali radšej doma, kúpili si letenky alebo si objednali plavbu loďou. Na cestu sa vydali len tí najväčší dobrodruhovia bohatí na čas.

Austrália, more, útes, rybári Čítajte viac V Novom Južnom Walese vznikne najdlhší austrálsky tunel, bude mať 11 kilometrov násilie, modlitba Čítajte viac Turistky žalujú emirát pre násilné gynekologické prehliadky. Úrady zisťovali, či rodili jed, had Čítajte viac Najsmrteľnejšie zvieratá Austrálie? Hady ani pavúky to nie sú

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #obchádzka