Máme konečne odpoveď? Ktoré sedadlo v lietadle je najbezpečnejšie?

Ktoré sedadlo v lietadle si vybrať, aby sa počas nehody šance na prežitie maximalizovali? Určite ste si už túto otázku položili a možno ste aj hľadali odpoveď. Je také vôbec? Od čoho to závisí? Malo by byť drahšie? Čo napovedá štatistika?

10.04.2023 06:00
cestovanie, dovolenka, lietadlo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najneobľúbenejšie sedadlá v lietadle je ľahké nájsť – sú to tie v strede, blízko pri toalete alebo tie, ktoré sú pri dverách bez okna, takže výhľad na krajinu sa nekoná.

Dobrá správa však je, že podľa portálu Lifehacker je zadné sedadlo v strednom rade jedným z najbezpečnejších v celom lietadle.

Košičanka v Chorvátsku Čítajte viac Začalo sa to letnou láskou: Košičanka hovorí ako vyzerá Chorvátsko mimo leta. A prečo sa niektorí Chorváti nekúpu v mori?

V roku 2015 časopis TIME študoval údaje zo 17 leteckých nehôd, ku ktorým došlo v rokoch 1985 až 2000. Úmrtnosť bola nasledovná: 32 percent v radoch v zadnej tretine lietadla, 39 percent v strednej časti a 38 percent vpredu.

Odchýlky nie sú veľké, a tak tieto štatistiky nemusia byť dostatočne presvedčivým dôvodom na to, aby ste si nutne vyberali len sedadlá v zadnej časti.

Je tu však ešte jedna významnejšia štatistika: stredné sedadlá v zadnej časti lietadla mali úmrtnosť 28 percent v porovnaní s desivými 44 percentami pre sedadlá v uličke v strednej tretine lietadla.

Výskum TIME tak potvrdil závery štúdie Popular Mechanics z roku 2007, v ktorej výskumníci analyzovali údaje z 20 nehôd za predchádzajúce polstoročie. Zameriavali sa skôr na mieru prežitia ako úmrtnosti, ale verdikt bol rovnaký: vaše šance na prežitie leteckej havárie sú oveľa lepšie, ak sedíte v zadnej časti kabíny.

Miera prežitia v zadnej časti bola 69 percent, zatiaľ čo časti nad krídlom a trénerom dosiahli 56 percent; cestujúci prvej a obchodnej triedy prežili iba 49 percent nehôd.

Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile

Doug Drury, vedúci letectva na austrálskej Central Queensland University, vysvetlil logiku týchto štatistík v článku z roku 2023 pre The Conversation. Zjednodušene povedané, náraz ovplyvní ľudí v zadnej časti lietadla menej rýchlo a menej priamo ako cestujúcich vpredu.

Pokiaľ ide o to, prečo sú prostredné sedadlá bezpečnejšie ako sedadlá pri okne alebo pri uličkách, je to presne tak, ako by ste mohli očakávať – ľudia po stranách sa stávajú pre cestujúcich sediacich v strede živými nárazníkmi, napísal Drury.

Obe štúdie pripomenuli, že niektoré z nehôd nemali žiadne rozpoznateľné vzorce prežitia a TIME objasnil, že údaje bez poznania okolností nehôd nemusia veľa napovedať.

Ak má napríklad problém chvost lietadla, zadná časť lietadla samozrejme nebude príliš bezpečná.

Ďalším faktorom je aj „nedostatok“ leteckých nehôd, ktoré by poskytli relevantné podklady pre štúdie – letecká doprava je totiž, našťastie, najbezpečnejšou zo všetkých.

Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

Vedci sa zhodujú, že existuje príliš veľa premenných a príliš málo nehôd, takže jednoznačný záver o najbezpečnejšom sedadle sa vytvoriť nedá, povedala v roku 2019 pre The Washington Post manažérka komunikácie Federálneho úradu pre letectvo Lynn Lunsfordová.

V roku 2019 sa na oblohu vznieslo na celom svete takmer 70 miliónov letov, no iba 287 z nich malo nehody so smrteľnými úrazmi.

Na každých 16 miliónov komerčných letov pasažierov pripadá len jedna smrteľná nehoda.

Mexiko, zaplavenbý chrám, jazero, rezervoár Nezahualcoyotl, Temple of Quechula, Temple of Santiago, štát Chiapas Čítajte viac Ruiny zatopenej dediny na dne priehrady priťahujú turistov aj bývalých obyvateľov mechanik, profesia, zamestnanec Čítajte viac 'Kanibalizmus' v Rusku: Lietadlá rozoberajú na súčiastky, aby opravili iné. Odporučila im to vláda lietadlo, ležanie, turista, cestovanie, let, dovolenka, snívanie, cesta, lavička Čítajte viac Koronavírus a nový fenomén: Vzduch brázdia tisíce lietadiel s neviditeľnými pasažiermi lietadlo, letuska, doprava, dovolenka, cestovanie, pasažieri Čítajte viac Spoveď letušky v čase vírusu: Ľudia sú divní, máme režim ako nikdy predtým

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #nehoda #bezpečné lietanie