Pitt, Ford či Stoneová: Tu je 5 hollywoodskych hviezd, ktorým Čína zakázala vstup

Čína cenzuruje americké filmy a scény, ktoré jej nevoňajú, jednoducho vystrihne. No niekedy prikročí aj k tvrdším opatreniam a rovno aj doživotne zakáže vstup hercom, ktorí v "nevyhovujúcich" filmoch hrali. Tu je niekoľko hollywoodskych hercov, ktorí už do štvrtej najväčšej krajiny nikdy nevstúpia.

25.03.2023 06:00
debata

Nie len konkrétne filmy, ktoré zobrazujú Čínu v nevhodnom svetle, ale aj celé produkcie a tiež samotní herci, vrátane niekoľkých z najznámejších hollywoodskych celebrít, sa dostali do nemilosti „draka“, ktorý im udelil zákaz vstupu do krajiny, napísal portál Republic World.

Zaujímavosťou je, že ázijský gigant má obrovský filmový trh v hodnote viac ako 7 miliárd eur. A ten sa zas boja stratiť viaceré americké filmové štúdiá.

Hollywoodski herci nevítaní v Číne

Brad Pitt

V roku 1997 stvárnil Pitt úlohu vychovávateľa 14. dalajlámu vo filme Sedem rokov v Tibete. Film však urazil vládnucu komunistickú stranu zobrazením čínskej okupácie tibetskej náhornej plošiny. V dôsledku toho hollywoodska megahviezda čelila zákazu vstupu na čínske územie – ten ázijská krajina zrušila až v roku 2016.

Brad Pitt Foto: SHUTTERSTOCK
Brad Pitt Brad Pitt
čočík mall.tv Čítajte viac Majstri fejkov! Čočík sa bol pozrieť v kópii Hallstattu. Je tu menej Číňanov ako v tom skutočnom

Sharon Stoneová

V roku 2008 Stone počas vystúpenia na filmovom festivale v Cannes herečka povedala, že zemetrasenie v S'-čchuane bolo výsledkom zlej karmy, ktorú si Číňania privodili za utláčanie dalajlámu. Prírodná katastrofa zabila najmenej 90 000 ľudí. Západná časť provincie S'-čchuan, zahŕňajúca obe tunajšie tibetské autonómne prefektúry, tvorí historické časti Tibetu. Podiel týchto tibetských území na celkovej rozlohe provincie je asi polovica územia provincie.

Richard Gere

Počas udeľovania Oscarov v roku 1993 predniesol Gere improvizovaný prejav o porušovaní ľudských práv v Tibete. Peking reagoval zákazom vstupu hercovi do krajiny. Mnoho veľkých štúdií tiež úplne prestalo Gerea obsadzovať, pretože nechceli prísť o zisk z distribúcie v Číne.

Skywalk, vyhliadka, sklenený chodník, Čína, Lungkang, sklený mostík, priepasť, roklina, národný park Čítajte viac VIDEO: Otec dostal na sklenom moste panický záchvat, zachránil ho 3-ročný syn

Harrison Ford

V roku 1992 sa Ford – obhajca ľudských práv – angažoval v tibetských otázkach. Medzitým jeho manželka Melissa Mathesonová pracovala s Martinom Scorsesem na scenári filmu Kundun, ktorý sa zameral na príbeh 14. dalajlámu. V roku 1995 Ford svedčil pred Výborom pre zahraničné vzťahy Senátu Spojených štátov amerických o potrebe nezávislosti Tibetu a poukázal na všetky prípady porušovania ľudských práv v Číne. Odvtedy má pár Fordovcov zakázaný vstup do Číny.

Anastasia Lin

V roku 2016 si Lin zahrala vo filme The Bleeding Edge, kanadsko-čínskej snímke o porušovaní ľudských práv v Číne. Lin, ktorá má čínsko-kanadské občianstvo, bola zapojená do viacerých kampaní obviňujúcich Peking z porušovania ľudských práv.

obloha, lietadlo Čítajte viac Zaľúbenec skolaboval po 10 dňoch čakania na letisku, jeho internetová láska neprišla Ukrajina, počasie, žena, Čítajte viac Peking: Ubíjajúce dochádzanie do zamestnania, ktoré trvá viac ako pracovný čas

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Brad Pitt #Sharon Stone #cenzúra #Harrison Ford #Richard Gere #hollywoodsky herec