Vlani sa v Prešovskom kraji ubytovalo takmer 890 000 turistov

V roku 2022 zavítalo do Prešovského kraja 888 970 návštevníkov ubytovacích zariadení, z toho 212 154 bolo cudzincov. Medziročne ide o nárast o 69 percent celkovo ubytovaných. Prešovský kraj je tretí najnavštevovanejší kraj Slovenska. Medzi slovenskými návštevníkmi je druhým najobľúbenejším krajom SR, informovala Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

27.02.2023 09:00
debata

Na porovnanie, v roku 2021 sa v kraji ubytovalo 526 785 návštev­níkov. V roku 2019, ktorý bol zatiaľ najúspešnejším rokom z hľadiska návštevnosti, bolo v Prešovskom kraji zaevidovaných viac ako 1 108 000 náv­števníkov ubytovacích zariadení.

„Počty návštevníkov a prenocovaní medziročne vzrástli, stále však nedosahujú čísla z rokov pred pandémiou nového koronavírusu. Chýbajú nám aj zahraniční návštevníci, tí sa vracajú postupne. Na túto oblasť vplýva aj otázka bezpečnosti, vzhľadom na situáciu na Ukrajine,“ uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Najviac zahraničných návštevníkov prišlo do Prešovského kraja z Českej republiky (42 percent), Poľska (19 percent) a Maďarska (9,3 percenta). Nasleduje Ukrajina, Nemecko, Litva, USA, Izrael, Spojené kráľovstvo a desiatku zahraničných návštevníkov uzatvára Lotyšsko.

Najsilnejším okresom z hľadiska návštevnosti je Poprad, nasledujú okresy Kežmarok, Bardejov, Prešov a Stará Ľubovňa. Vysoké Tatry s okolím tak jednoznačne tvoria prím v návštevnosti Prešovského kraja.

Pre návštevníkov Prešovského kraja bolo v roku 2022 k dispozícii 1027 ubytovacích zariadení, hotely a penzióny tvoria takmer 36 percent ponuky, zvyšok predstavuje ubytovanie v súkromí, kempingy, turistické ubytovne a iné. Tržby za ubytovanie dosiahli výšku 90 622 633 eur bez DPH.

K podpore návštevnosti prispeli podľa Janoška aj viaceré aktivity KOCR Severovýchod Slovenska a oblastných organizácií cestovného ruchu, ktoré v kraji pôsobia.

V roku 2022 preznačila KOCR Severovýchod Slovenska približne 125 kilometrov cyklotrás. V oblasti turistickej infraštruktúry boli zrealizované mnohé aktivity, napríklad vyhliadkové ďalekohľady na veži v Stropkove a na vyhliadke v Krásnej Lúke.

Informácie pre turistov prinášajú nové infotabule v Habure, Snine a na ďalších miestach. Obnovou prešlo šesť lokalít Cesty minerálnych prameňov na severnom Spiši a v Pieninách. V Bardejovských Kúpeľoch bola kompletne obnovená Lávka priateľstva v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov.

Aktivity KOCR realizovala z členského príspevku svojho zakladateľa Prešovského samosprávneho kraja, z dotácie Ministerstva dopravy SR a z členských príspevkov oblastných organizácií cestovného ruchu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj