Viera chodí v Bratislave pešo minimálne, na púťach zdoláva tisíce kilometrov. Väčšinou ide sama, strach má len z túlavých psov

Viera Orosová učí celý rok vo svojej škole taliančinu, no z času na čas si zbalí miniruksak a vyrazí na stákilometrové púte, ktoré väčšinou zdoláva sama. Zo šiestich oficiálnych peších trás do Santiaga de Compostela prešla už tri na kontinente a posledne si na konto pripísala aj jednu unikátnu na ostrove Gran Canaria - jediný úsek Svätojakubskej cesty (Camino de Santiago), ktorý vedie mimo kontinentu. A práve túto najkratšiu púť zatiaľ ako jedinú nedokončila.

22.02.2023 06:00
Camino de Santiago, Viera Orosová Foto:
Viera Orosová a jej camino.
debata (1)

Kedy a prečo ste sa vydali na prvú púť?

Prvýkrát som sa vybrala len na poslednú časť Camino Frances, 120 km. Inšpiroval ma článok jednej novinárky, ktorá prešla presne túto časť cesty a zdalo sa mi neskutočné prejsť peši 120 km. Teraz sa na tom v dobrom smejem.

Bolo všetko podľa predstáv a plánov? Náročnosť trasy, počasie, ľudia…?

Viete, že si to ani nepamätám? Pred prvou cestou som nemala ani predstavu, čo ma čaká, jednoducho som sa vybrala a šla.

Čo sa vám na nej najviac páčilo, že ste sa rozhodli aj pre ďalšie? Odkiaľ viedli, koľko kilometrov merali a aké boli náročné?

Páčilo sa mi úplne všetko. Trasa, ľudia, stretnutia, rozhovory, atmosféra, večery s neznámymi pri víne. Tak nejak ma to chytilo a postupne som prešla Camino Primitivo 330 km, krásna, hornatá trasa.

Norte 1100 km až k oceánu k mestečku Finisterre. Norte má povesť tej najnáročnejšej cesty. Dlhá, hornatá a osamelá. Na Norte je aj menej ubytovní, menej služieb, málo ľudí. Ide ju len 5 % z celkového počtu pútnikov.

Camino Frances minulý rok na jeseň, ktoré som nezačala v oficiálnom začiatku SJPDP (Saint-Jean-Pied-de-Port), ale o 160 km skôr v Lurdoch. Veľmi rôznorodá cesta, v sezóne plná pútnikov. Odporúčam ísť mimo sezóny, aby ste sa vyhli davom.

Prečo chodí sama? Dáva jej to neskonalý pocit...
Minulý rok vo Francúzsku mala Viera nepríjemný...
+9Zo šiestich oficiálnych peších trás do Santiaga...

Posledne ste boli v januári na Camino de Santiago de Gran Canaria, ktoré je jediným mimo Európskeho kontinentu. V čom bola táto cesta výnimočná?

Výnimočná bola v tom, že som ju nedokončila (smiech). Vážne. Napriek tomu, že má len 70 km, musela som ju kvôli nepriaznivému počasiu prerušiť. Ide o relatívne hornatý terén a vo výške 1800 m n. m. nasnežilo a jednoducho mi neodporúčali pokračovať. Nevadí. Ešte sa tam vrátim.

Inak ide naozaj o prekrásnu, ale aj dosť náročnú cestu. Každý deň je okolo 1000 m stúpania a klesania. Do toho pekelné slnko, prípadne v horách vietor a teda v mojom prípade aj sneh. Aj keď január je jeden z najideálnejších mesiacov, mala som smolu.

Prečo chodíte sama?

Dáva mi to neskonalý pocit slobody. Zbaliť sa do malého batoha a vyraziť. Každý deň je len na mne, kedy začnem, koľko pôjdem, kde sa zastavím a kde zostanem spať. Keď sa mi niekde nepáči, pozriem na gronze.com (perfektný web, kde sú podrobne spísané všetky camina) ako ďaleko je najbližšia dedina a prípadne idem ďalej. A keď sa mi nechce, po 20 km sa zastavím a urobím si lenivý deň ako to ja volám

Nestretli ste sa s nejakými nebezpečnými situáciami?

Asi len minulý rok vo Francúzsku sme mali nepríjemný stret s dvoma psami. Našťastie práve tú časť cesty (160 km z Lúrd do SJPDP) som išla s priateľom, ktorý tú situáciu výborne zvládol. Ak by som bola sama, neviem čo by som robila… Túlavé psy sú asi to jediné, čoho sa bojím. A diviaky. Keď vyrážam skoro ráno za tmy.

Akí ľudia zvyčajne chodia na camina?

Na to sa asi ani nedá odpovedať. Všetci. Ľudia z celého sveta, ktorým učarovala táto prekrásna cesta. Niektorí idú z náboženských dôvodov, niektorí len ako turistika, iní niečo vychodiť, zabudnúť, prekonať ťažké situácie…

Žlté šípky sprevádzajú pútnikov na každom...
Žlté šípky značia cestu.
+15Svätojakubská cesta

Čo sa pútnik dozvie počas cesty o sebe samom?

Ak by som to chcela odľahčiť, tak aj to, že sa dá prežiť občas aj bez každodennej sprchy alebo v nevypratom oblečení (stane sa občas, že nefungujú sprchy alebo sa nedá prať).

Ako sa na niekoľkotýždňové chodenie pripraviť fyzicky?

Určite je ideálne, ak človek začne pár mesiacov pred odchodom trénovať a chodiť denne aspoň 10 km, prípadne aj s batohom. Ja osobne som nikdy netrénovala. V Bratislave chodím peši minimálne, bývam v Starom Meste, všetko poruke. Aj tak si myslím, že je to hlavne o hlave. O psychickom nastavení a presvedčení to nevzdať.

Ktoré ročné obdobie je najvhodnejšie na cesty?

Závisí od cesty. Norte ideálne v lete. Severné pobrežie Španielska je chladné a daždivé a v lete ako tak je priemerná teplota okolo 22 a najmenej zrážok. Frances je ideálne apríl, máj alebo september, október. Primitivo podobne.

Via de la Plata (zo Seville v Andalúzii až do Finisterre pri oceáne, okolo 1100 km), ktorú plánujem na jeseň, je extrémne horúca, takže je najlepšie obdobie marec, apríl alebo október, november. Každopádne závisí na každom, čo preferuje. Ja nerada chodím v teple.

Čo si zbaliť do ruksaka, aby nič nechýbalo, ani nič navyše neťažilo?

Treba sa zbaliť absolútne minimalisticky. Praktická rada: batoh má vážiť maximálne do 10 % telesnej váhy. Ani o gram viac. Oblečenie vždy 1 ks na sebe a 1 v batohu. Funkčné, ľahké a rýchloschnúce oblečenie. 2 tričká, 2 legíny, 1 tričko s dlhým rukávom, ponožky, prádlo, jedna windstopper bunda, šiltovka, čelovka, čítačka kníh (na dlhé večery), nabíjačky, základná kozmetika, turistická fľaša, kredenciál a lieky.

Treba sa zbaliť absolútne minimalisticky.... Foto: Archív Viery Orosovej
Camino de Santiago, Viera Orosová Treba sa zbaliť absolútne minimalisticky. Praktická rada: batoh má vážiť maximálne do 10 % telesnej váhy. Ani o gram viac.

Ako vyzerá spanie v ubytovniach po ceste? Treba si posteľ rezervovať vopred? Koľko stojí noc?

Po ceste môžete spať v albergues. Sú mestské, cirkevné a súkromné. Mestské a cirkevné sú najjednoduchšie zariadené a aj najlacnejšie. Stoja okolo 8 eur na noc alebo aj „donativo“ čo znamená, že zaplatíte koľko chcete.

Súkromné bývajú krajšie (ale nemusí to tak byť) a stoja okolo 12–15 eur. Odporúčam si vždy pozrieť recenzie na gronze.com. Ubytovne si netreba rezervovať vopred. Samozrejme, že vo väčších mestách sú aj súkromné penzióny a hotely, kde si môžete poriadne oddýchnuť.

Ako sa pútnici stravujú?

Veľmi dobre. Raňajky si dávam zvyčajne v nejakom bare po ceste. Hrianka, maslo, džem, káva s mliekom a pomarančová šťava je moje menu každodenné. Zvyčajne neobedujem nič alebo len polievku niekde po ceste.

Večera ako kedy. Niekedy si v reštaurácii dám menu pútnika. Za cenu okolo 12 eur máte polievku, hlavné jedlo, dezert a víno. Prípadne sa najem v ubytovni, kde sa robí tzv. cena comunitaria t. j. spoločná večera za dobrovoľný príspevok alebo si niečo občas aj uvarím.

Mušle sú súčasťou Svätojakubskej cesty.
Po ceste môžete spať v albergues. Sú mestské,...
+5Po ceste môžete spať v albergues. Sú mestské,...

Podľa čoho sa orientujú pútnici? Stáva sa, že zablúdia?

Podľa žltých šípok, ktoré vás sprevádzajú na každom kroku. Trasa je výborne označená, ale aj tak odporúčam navigáciu mapy.cz hlavne na vymotanie sa z veľkých miest. Tam je označenie len na zemi a stratiť sa je veľmi jednoduché.

Majú camina aj nejaké aplikácie na pomoc pútnikom?

Áno, ako som spomínala: gronze.com je absolútna topka! Obsahuje trasy, ubytovne, recenzie, telefónne čísla ak si chcete posteľ rezervovať. Appka Buen Camino je tiež super. Mapy.cz je vynikajúca navigácia.

Trasa pútnikov do Santiaga de Compostela alebo Cesta svätého Jakuba (španielsky Camino de Santiago) je názov púte, ktorá vedie ku katedrále v Santiagu de Compostela v španielskej Galícii. V miestnej katedrále sú podľa tradície uložené ostatky svätého Jakuba, Kristovho učeníka.

Prvá zaznamenaná púť do Compostely je z roku 951, prešiel ju biskup z Le Puy. Pozdĺž cesty sa časom zriaďovali kostoly a kláštory so svätými relikviami.

Prvý manuál pre pútnikov pochádza z 12. storočia, obsahuje kázania, správy o zázrakoch a liturgické texty spojené so sv. Jakubom. Je tu aj popis trasy, umelecké diela, ktoré je možné po ceste vidieť a zvyky miestnych obyvateľov.

Symbolom púte sa už v stredoveku stala mušľa hrebenatka veľká; od roku 1987 obsahujú smerové značky práve túto mušľu.

Záujem o svätojakubskú púť začal prudko rásť v 80. rokoch 20. storočia, k čomu prispel i fakt, že v roku 1993 bola svätojakubská cesta zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Santiago de Compostela, púť, Španielsko, putovanie, ruksaky, plecniaky, turisti, Čítajte viac Čo stále láka tisíce ľudí na 'stredovekú' púť do Santiaga de Compostela? NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme Santiago de Compostela, púť, Španielsko, putovanie, ruksaky, plecniaky, turisti, Čítajte viac Najnovšie camino má 1400 kilometrov a prejdete ho za 2 mesiace alebo aj 20 dní San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Santiago de Compostela #svätojakubská cesta