Otvorili megaväznicu pre 40 000 zloduchov: na 100 m2 žije vyše 100 väzňov s iba dvoma záchodmi

Známe zábery zo severských väzníc, ktoré pripomínajú skôr hotely ako nápravno-výchovné ústavy, sa nedajú k týmto podmienkam ani len prirovnať.

19.03.2023 06:00
debata (11)

Kým napríklad v Nórsku si odpykávajú odsúdenci tresty v dizajnových celách s bohatým vybavením, obyvatelia väzenia v Saleme v štáte Missouri majú v celách aj spoločných priestoroch úplne iné podmienky

Pokrytá plesňami, riskujú aj samotní dozorcovia

Video, ktoré koluje po internete, odhaľuje nehygienické, neupravené, neudržiavané a zanedbané prostredie. Podľa výpovedí väzňov sú takéto podmienky životu nebezpečné.

Najhoršia je totiž všadeprítomná pleseň – čierna, žltá, zelená. Je v sprche, na podlahe, na stropoch aj na bočných stenách. A všade sa rozširujú jej spóry, ktoré okrem alergií spôsobujú aj dýchacie problémy, chronický kašeľ a kýchanie, môžu viesť k podráždeniu očí, slizníc nosa a hrdla, vyrážkam, chronickej únave a pretrvávajúcim bolestiam hlavy. A môžu spôsobiť až smrť.

Mont Blanc, Alpy, Francúzsko, Chamonix Čítajte viac Starosta horskej dediny má toho dosť! Najprv žiadal od horolezcov pohrebnú zálohu, teraz im hrozí väzením

Ďalším problémom je, že väzni nemajú ani poriadny prístup k pitnej vode, pijú a jedlo sa varí z vody zo sprchy, ktorá nie je čistá.

„Povedal by som, že 75 percent času, čo tu pracujem, som chorý,“ povedal jeden zo zamestnancov. Respiračné ochorenia sa mu neustále vracajú.

Táto väznica však nie je najhoršia na svete.

Najväčšie väzenie v Amerike

Nedávno internet obleteli aj fotografie a videá tisícov potetovaných väzňov z nového väzenia v Salvádore, ktoré sa stalo ústredným bodom vojny proti zločinu. Do neho premiestnili prvú skupiny členov gangu v rámci vojny proti zločinu, ktorú vyhlásil tamojší prezident.

Desiatky tisíc podozrivých gangstrov zadržali v krajine v rámci výnimočného stavu po náraste vrážd a iných násilných trestných činov.

Je to len začiatok. Do väzenia sa zmestí viac ako 40 000 ľudí, čo z neho podľa prezidenta spraví najväčšiu väznicu na Americkom kontinente.

Megaväzenie, ktoré sa nachádza v Tecoluce, 74 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta San Salvador, pozostáva z ôsmich budov. Každá z nich má 32 ciel s rozlohou približne 100 metrov štvorcových, kde sa zmestí „viac ako 100“ väzňov, tvrdí vláda. Bunky majú len dve umývadlá a dve toalety.

Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Toto hovoria sami o sebe: 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o Maďaroch prv, než zamierite na juh cestovanie, dievča, vlak, metro, poistenie, cestovný lístok, pas, vlaková stanica, nádražie, Čítajte viac Sólo cestovateľky sa v Bratislave nemusia obávať! Najmenej bezpečným v Európe je Brusel. Tu je rebríček

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #väznica