Zelené čiapky, tringelty, hodiny... Ako 5-krát (ne)uraziť Číňanov

V roku 2018 navštívilo Čínu okolo 30 miliónov zahraničných turistov.

21.03.2023 06:00
Čína, Foto: ,
Peking, ilustračné foto.
debata (1)

Krajina draka je veľmi špecifická, má vlastné starobylé tradície aj zaužívané zvyky, ktoré nie všetci návštevníci poznajú a dodržiavajú. Svojím nevhodným, aj keď neúmyselným, správaním si môžu vyrobiť trapas a miestni ich môžu považovať za urážlivé alebo ignorantské. Tu sú najväčšie a najčastejšie chyby, ktorých sa v Číne dopúšťajú.

Ľudia s ochrannými rúškami stoja v rade na...
Peking
+4Žena fotí smartfónom čínske tradičné umenie...

Čínska kultúra je plná povier a mnohí obyvatelia dodržiavajú zaužívané zvyky. Turisti ich často nepoznajú, a tak sa niekoľko čínskych používateľov TikToku podujalo spísať to najdôležitejšie, čo by turisti mali vedieť pred cestou do Číny.

Patrí medzi ne čínska kultúra tipovania, oblečenie, aké by sa malo alebo nemalo nosiť a rada, aká veľká náklonnosť na verejnosti je príliš veľká.

1. Nedávajte sprepitné, miestni obyvatelia si môžu myslieť, že ste povýšenecký

Na väčšine miest v Číne sa podľa čínskej webovej stránky China Highlights prepitné neočakáva ani nevyžaduje. Zatiaľ čo v západných krajinách sú tringelty vo výške 15 až 20 % z účtu bežné, mnohí Číňania považujú sprepitné za nevhodné.

Taxikár, hotelový personál, čašníci, čašníčky – títo zamestnanci v Číne neočakávajú, že dostanú prepitné. Miestni by sa pravdepodobne cítili urazení. Prepitné by si totiž mohli interpretovať tak, že sa na nich návštevník pozerá zhora, že predpokladá, že nemajú peniaze.

Čočík, Čína, mall.tv Čítajte viac Našli sme miesto, kde skutočne "nič nie je"! Čo objavil Čech v čínskom zapadákove?

2. Nenoste zelené čiapky – pre miestnych to znamená, že váš partner je neverný

Dokonca aj tí, ktorí precestovali mestá po celej Číne, si to možno nevšimli, ale pre mnohých Číňanov sú zelené klobúky neprípustné.

Je to kvôli čínskemu výrazu „dai lu mao zi“, čo znamená „nosiť zelený klobúk“. Výraz znamená, že partner osoby sa dopustil nevery.

Miestni obyvatelia si tiež môžu rovnako vyložiť nosenie zelenej mikiny s kapucňou na hlave. Takže turisti by sa mali celkovo vyhýbať tomu, aby nosili na hlave niečo zelené.

čočík mall.tv Čítajte viac Majstri fejkov! Čočík sa bol pozrieť v kópii Hallstattu. Je tu menej Číňanov ako v tom skutočnom

3. Nestrkajte paličky do misky s ryžou – miestni to považujú za symbol smrti

Podľa webovej stránky Ninchanese symbolizuje položenie paličiek vertikálne do misky s ryžou smrť, takáto pozícia nosí smolu. Niektorí Číňania veria, že to pripomína rituál pálenia kadidla pre mŕtvych.

Turisti by sa tiež mali vyhýbať poklepkávaniu na misy alebo ukazovaniu paličkami, to zasa miestni považujú za „extrémne neslušné“.

NEPOUZ, Na Maldivy mozeme tuto zimu letiet o kus lacnejsie. - Shutterstock.jpg Čítajte viac Najlacnejšia exotická dovolenka? Bangkok či Maldivy: sem poletíte za pár babiek

4. Vyhýbajte sa objatiam pri prvom stretnutí – mnohí miestni to považujú za nevhodné, najmä na verejnosti

Miestni sa vo všeobecnosti cítia nepohodlne, keď musia objímať iných ľudí, nie to ešte bozkávať. V tradičnej čínskej etikete objatia jednoducho neprichádzajú do úvahy. Aj keď sú Číňania v posledných desaťročiach otvorenejší, objímanie zostáva pre nich nepríjemné.

Verejné prejavy náklonnosti sa môžu v tradičnej čínskej etikete vnímať ako trápne.

Namiesto objatia by návštevníci mali len podať ruku alebo kývnuť hlavou.

Čína, Šanghaj Čítajte viac Bohatí Číňania takmer umierajú od hladu, preto opúšťajú krajinu. Zoberú so sebou vyše 47 miliárd eur

5. Nedávajte miestnym obyvateľom ako darček hodiny, veria, že prinášajú nešťastie

Čínske slovo pre hodiny znie podobne ako „vzdávať úctu umierajúcej osobe“. Preto by sa návštevníci, ktorí chcú potešiť niekoho miestneho, mali vyhnúť tikajúcemu darčeku. Mladšia generácia už s touto poverou nemá taký problém, starší Číňania môžu ostať zaskočení, lebo veria, že darovanie hodín nosí smolu.

Turisti by sa mali vyhýbať aj darovaniu vonných sviečok a rezaných kvetov, keďže aj tieto veci sa spájajú so smrťou a pohrebmi.

čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Dva dni vo vlaku: Čech sa vydal 1700 km naprieč Čínou. Čo zaberá na otravných spolucestujúcich?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína