Vodná nádrž Ružiná je napustená na 29 %, v lete by mohla slúžiť aj rekreantom

Vodná nádrž Ružiná medzi obcami Divín a Ružiná v okrese Lučenec je po rekonštrukcii aktuálne napustená na 29 % jej celkového objemu. Ako informoval hovorca štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) Marián Bocák, nádrž by už počas tohto leta mohla slúžiť aj pre rekreantov. Konečná suma za opravu diela vo výške viac ako 2,6 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty sa nemenila, pretože práce boli ukončené pred nárastom cien stavebných materiálov.

13.03.2023 09:00
Ružiná, Foto: ,
Priehrada Ružiná. Od roku 2019 bola v rekonštrukcii a vypúšťajú ju. Snímka z 11. 05. 2020.
debata

„Je naplnená na úrovni 248,04 metrov nad morom, čo predstavuje naplnenie na 29 % jej celkového objemu a je v rámci zákonom schváleného manipulačného poriadku medzi minimálnou hladinou na úrovni 242 a maximálnou na úrovni 255 metrov nad morom,“ konkretizoval hovorca a doplnil, že Slovenský rybársky zväz už na jeseň minulého roku začal nádrž opäť zarybňovať a budú pokračovať na jar.

Znižovanie hladiny na vodnom diele sa začalo po skončení letnej rekreačnej sezóny v roku 2019, bolo to po 45 rokoch fungovania priehrady. Napúšťať ju začali vodohospodári po ukončení opravy vodnej stavby v lete v roku 2021. Napúšťaniu pomohlo aj vypustenie nádrže v Mýtnej, ktoré súviselo s výstavbou rýchlostnej cesty R2. Voda z nej bola presunutá podzemným potrubím. „Povolenie na vypustenie (nádrže v Mýtnej – pozn. SITA) má náš podnik do konca tohto roka, následne bude nádrž opäť napustená,“ dodal Bocák s tým, že tento čas bude využitý na rekonštrukciu nádrže.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ružiná