Väčšina Slovákov si vyberá dovolenku podľa recenzií. Takmer všetci si k pobytu kupujú wellness, masáž či stravu

Dovolenku si každoročne plánuje množstvo Slovákov minimálne dva týždne vopred. Rozhodujú sa, kam vyraziť za aktívnym či pasívnym oddychom a koľko finančných prostriedkov sú ochotní za pobyt minúť.

17.03.2023 11:00
dovolenka, more, oceán, leto, rodina, pláž,... Foto:
debata (1)

Na otázky súvisiace s dovolenkou sa pozrela v prieskume spoločnosť ZľavaDňa. Na vzorke vyše 3000 respondentov zistila relevantné dáta, ako si Slováci predstavujú ideálnu dovolenku.

Rozhodujú recenzie a výsledná suma

Výsledky prieskumu ukázali, že respondentom záleží na kvalite hotelov a ich služieb. Až 55 % Slovákov si pred výberom dovolenky pozerá hodnotenia a recenzie ubytovacích zariadení.

V minulosti si Slováci radi počas dovolenky dopriali. Obavy zo súčasnej finančnej situácie však spôsobujú, že čoraz viac ľudí si všíma, koľko za dovolenku zaplatia. Z prieskumu vyplynulo, že výslednú sumu za pobyt rieši 52 % Slovákov.

Tretím motivátorom, ktorý ovplyvňuje výber dovolenky, je lokalita. Z viac ako 3000 respondentov sa 39 % z nich zaujíma o polohu zariadenia, kde strávia svoj oddych.

Slováci preferuje pobyty s wellness, masážami a stravou

Z dotazníka takisto vyplynulo, že väčšina Slovákov sa počas dovolenky nechce trápiť varením alebo hľadaním najlepších reštaurácií.

Preto preferujú, keď sa o pokrm postará hotel, v ktorom bývajú. Spotrebitelia mohli označiť viacero foriem stravovania.

Ubytovanie s raňajkami si vybralo 19,3 % ľudí, polpenziu takmer 67 % respondentov, plnú penziu 17 % oslovených a all inclusive si vyberá viac ako 18 % Slovákov.

Dovolenkári si až v 97 % prípadoch kupujú pobyty s doplnkovými službami. Najčastejšie ide o vstup do wellness, ktorý využije 56 % opýtaných. Nasledujú masáže (17,8 %) a liečebné procedúry (viac ako 17 %).

Prieskum skúmal aj účel, za ktorým Slováci najčastejšie absolvujú pobyt. Vyhľadávajú najmä wellness pobyty, a to až v 66,4 % prípadov, nasledujú rodinné dovolenky (42 %) a turistika (30,2 %).

Aké majú cestovatelia očakávania?

Množstvo Slovákov si chodí na dovolenku najmä oddýchnuť a nechcú riešiť každodenné starosti. Od svojho pobytu očakávajú najmä bohaté doplnkové služby, ako sú masáže a wellness.

Samozrejmosťou by mal byť pre klientov ochotný personál hotela. Výsledky dotazníka ukázali, že správanie zamestnancov hotela si všíma takmer 50 % a pokoj a ticho vyhľadáva viac ako 33 %.

Kto sa zapojil do prieskumu?

Na otázky prieskumu odpovedalo výrazne viac žien ako mužov, v pomere 78,8 % žien verzus 21,2 % mužov.

Do prieskumu sa tiež zapojili rôzne vekové skupiny. Najväčšie zastúpenie mali ľudia vo veku 46 55 rokov, nasledovali obyvatelia vo veku 56 65 rokov a tesne za nimi sú Slováci vo veku 36 45 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenky