Výstavba cyklomosta Dobrohošť - Dunakiliti je na začiatku realizácie

Výstavba mosta pre cyklistov, chodcov a záchranné zložky medzi slovenskou obcou Dobrohošť a maďarskou obcou Dunakiliti je na začiatku realizácie. Plánujú ho otvoriť na jar 2024. Hodnota schváleného rozpočtu projektu je vyše 10,4 milióna eur bez DPH, pričom rozdelenie financovania medzi Slovenskom a Maďarskom je v pomere 50:50.

18.03.2023 09:00
debata

Ako ďalej vyplynulo z informácií uvedených na otváracej tlačovej konferencii k projektu, z hodnoty celkového rozpočtu projektu prislúchajúcej slovenskej strane bude 4,2 milióna eur (85 %) financovaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 5 % zo štátneho rozpočtu SR.

Zvyšnú sumu dofinancuje štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý v rámci projektovej činnosti realizuje aj pripravovaný cyklomost.

Most prepojí Malý Žitný ostrov na Slovensku a Szigetköz na maďarskej strane a stane sa súčasťou cyklotrasy EuroVelo 6. Premostenie hraničnej rieky bude mať celkovú dĺžku takmer 500 metrov, polovica z neho pôjde nad vodou.

Primárnym cieľom projektu je zvýšenie hustoty hraničných priechodov pozdĺž slovensko-maďarskej hranice výstavbou cezhraničnej infraštruktúry pre turistov medzi úsekmi cyklotrasy EuroVelo 6 na Slovensku a v Maďarsku a s napojením na TEN-T sieť.

Projekt je spolufinancovaný prostredníctvom Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Partnerom projektu na maďarskej strane je Ministerstvo výstavby a dopravy Maďarska. Projektový manažment vykonáva Regionálna rozvojová agentúra Ister.

„Cyklomost otvorí možnosti Slovákom, Maďarom aj všetkým nadšencom cyklistiky. Vďaka cyklomostu budú mať možnosť popri svojich športových aktivitách spoznávať túto špecifickú pohraničnú oblasť,“ dodal generálny riaditeľ VV, š.p., Vladimír Kollár.

Na otváracej tlačovej konferencii v Bratislave sa zúčastnil aj dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj, námestník štátneho tajomníka ministerstva dopravy a výstavby Maďarska Kondrik Kornél Péter, ako aj štátny tajomník Ministerstva investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR Dušan Velič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dobrohošť #cyklomost #Dunakiliti