Najdlhšia autobusová linka sveta prepojí Európu: 12 000 km za 2 milióny a pôjde aj cez Bratislavu

Vlaky sú pohodlné, lietadlá sú rýchle a autobusy? Jednoznačne originálne. Súčasná najdlhšia autobusová linka má slušných 6200 kilometrov a prevádzkuje ju peruánska spoločnosť Ormeno, no čoskoro ju tromfne a dvojnásobne prekoná 56-dňová cesta vedúca cez 22 krajín.

04.04.2023 06:00
debata (1)

Nové autobusové dobrodružstvo prevezie cestovateľov cez 12000 kilometrov dlhú trasu z Istanbulu do Londýna. Odštartuje začiatkom augusta pod taktovkou indickej spoločnosti Adventures Overland.

električka Čítajte viac Niekto to rád zadarmo? Tieto európske mestá majú bezplatnú hromadnú dopravu

Indická cestovná spoločnosť so sídlom v Gurgaone, meste juhozápadne od Naí Dillí. Zakladatelia spoločnosti vozia turistov po dobrodružných trasách už vyše 10 rokov, jazda naprieč krajinami sa vždy končí v Británii, no zakaždým má iný východiskový bod.

Naposledy pred pandémiou, v roku 2019, účastníci zájazdu začali svoju cestu v Indii a pokračovali cez juhovýchodnú Áziu, do Číny, na Blízky východ a do Európy. Cesta merala 16 000 kilometrov, trvala 50 dní a prekročila osem časových pásiem.

Rekord

Teraz je tu ešte dlhšia cesta, turisti vyštartujú z Istanbulu, prejdú cez Balkán, východnú Európu, Pobaltie, Škandináviu a západnú Európu.

Prezrú si hlavné mestá vo východnej a strednej Európe vrátane Sofie, Belehradu, Záhrebu, Ľubľany, Budapešti, Bratislavy, Prahy a Varšavy, v Poľsku navštívia aj Osvienčim.

Čočík, Čítajte viac Filmy vs. realita: Borci v županoch? Ako to v skutočnosti vyzerá v šaolinskom kláštore

Ďalej ich autobus zamieri na sever do Litvy, Lotyšska a Estónska, potom prekročí Fínsky záliv a vydá sa do dediny Santa Claus a k najsevernejšiemu bodu Európy, Nordkapp.

Zamieri na juh, cez Nórsko sa vydajú popri Atlantickom oceáne a zastavia sa v Tromso, Bergene a Osle. Ďalšie medzipristátia urobia v Štokholme a Kodani.

Posledný týždeň prejdú cez Nemecko, Holandsko, Belgicko a Francúzsko a dobrodružstvo napokon vyvrcholí v Londýne.

Autobusový luxus

Samozrejme, 56 dní v autobuse bude náročných aj pre tých najväčších fanúšikov cestných výletov. Vozidlo bude vybavené menším počtom, ale zato polohovateľných sedadiel s dostatočným priestorom pre nohy.

Viac pohody na cesty prinesú aj pravidelné prestávky v mestách, jazdiť sa teda bude len každý druhý deň, a to od 95 do 675 kilometrov na jeden raz. Počas 28 dní autobus teda prejde rekordných 12 265 kilometrov.

Autobus vyrazí z Istanbulu 7. augusta a skončí 1. októbra v Londýne. Výlet stojí pre jednu osobu 2 milióny indických rupií (22 420 eur) plus dane. V cene sú okrem cesty zahrnuté aj víza a hotelové pobyty, raňajky, 30 obedov a 30 večerí.

Na výlete sa môže zúčastniť maximálne 30 ľudí.

Budapešť, Budínsky hrad, Dunaj, Maďarsko, reťazový mosto Szechenyi, Bazilika sv. Štefana, Maďarský parlament, Matyášov kostol Čítajte viac Tajomné jaskyne pod Budínskym hradom ukrývali vojenskú nemocnicu aj štátne zlaté zásoby pivo, alkohol, krčma, terasa, leto, partia, priatelia, na zdravie Čítajte viac Jeden kilometer, 82 reštaurácií, 331 stolov: Obyvatelia majú barov plné zuby, radnica ich vysmiala

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus