Srdcový tep namiesto pasu, virtuálne dovolenky na skúšku: Takto budeme cestovať o pár rokov

Na svete vždy boli a budú predpovedači budúcnosti. Či sú to len fantazijní hádači, alebo odborníci, ktorí sledujú vývoj technológií a trendov, úplne sa trafiť do reality nemajú jednoduché.

08.04.2023 06:00
debata (2)

Nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet požiadala skupinu odborníkov – akademikov, futurológov aj obchodných poradcov, aby sa pokúsili predpovedať, ako bude vyzerať cestovanie v roku 2070.

Zistenia zverejnené v správe leteckej spoločnosti 2070: The Future Travel Report prinášajú podľa Euronews predpovede z oblasti výberu a rezervácie dovoleniek, letísk aj ubytovania.

Aljaška, psie záprahy, zima, sneh, Čítajte viac Američanom sa kúpa Aljašky od Ruska pred 150 rokmi vyplatila. Rusi teraz banujú

Ako si budú cestujúci rezervovať dovolenku?

Namiesto listovania v brožúre alebo hľadania inšpirácie na Instagrame budeme v roku 2070 dovolenky „skúšať“ podobne ako to dnes robievame s oblečením v obchode. Podľa profesorky Birgitte Andersen, generálnej riaditeľky Big Innovation Centre, budú môcť zákazníci pred nákupom dovolenky preskúmať a vyskúšať si dovolenkové destinácie v online metaverse.

„Bude to prínosom pre tých, ktorí majú obmedzené časové alebo finančné možnosti a potrebujú sa lepšie a zodpovednejšie rozhodnúť,“ dodáva Andersen.

Aká bude letecká doprava v budúcnosti?

Odborníci predpovedajú, že cesty budúcnosti budú oveľa plynulejšie a rýchlejšie s bleskovým dopravným spojením na letiská.

„85 percent cestujúcich do mnohých krajín príde verejnou dopravou s elektrickým pohonom vrátane autonómnych vozidiel,“ hovorí Dr. Patrick Dixon, predseda Global Change Ltd.

Tursiti dokonca budú môcť cestovať na letisko prostredníctvom e-VTOL – elektrických vertikálnych vzletových a pristávacích aerotaxíkov, ktoré ich dopravia z domu až na letisko. „Najmenej 250 spoločností už vyvíja tieto vozidlá na krátke vzdialenosti,“ vysvetľuje.

NEPOUZ, seapod Čítajte viac Už ich stavajú: Luxusné domy na stračích nohách za 1,4 milióna ovláda inteligentný prsteň

Bez čakania aj bez batožiny

Letiskové odbavenie a bezpečnosť budú čoraz sofistikovanejšie – a bez radov. Keď vojdete do budovy, softvér na rozpoznávanie tváre vás identifikuje a priradí vás k rezervované­mu letu.

Čo sa týka batožiny, je možné, že nebudete potrebovať vôbec žiadnu. „Namiesto toho, aby ste si na dovolenku brali oblečenie, budete potrebovať iba vaše miery,“ hovorí profesor Graham Braithwaite, riaditeľ dopravných systémov na Cranfield University.

Keď dorazíte do cieľa, bude k dispozícii služba recyklovateľného oblečenia, ktorá 3D vytlačí váš šatník.

Aké budú lietadlá?

Lietadlá budúcnosti budú charakterizovať komfort a personalizácia. „Biomimetický dizajn – kopírovanie efektívnosti nájdenej v prírode – spôsobí revolúciu v lietaní a v pohodlí,“ hovorí konzultantka Dr. Melissa Sterry.

„Inovácie v oblasti materiálovej vedy budú znamenať vytvorenie ľahších, ale pevnejších materiálov pre prispôsobený komfortný zážitok pri súčasnom zachovaní bezpečnosti.“

pleť, žena, rúško, koronavírus Čítajte viac Korona už priniesla aj nové električky: Plexisklové kóje a elektronický uvádzač

Aké budú pasy?

Rozpoznávanie tváre a biometrické pasy sa už používajú, ale do roku 2070 odborníci predpovedajú, že všetky lístky a doklady totožnosti budú digitálne.

Biometrické údaje cestujúcich – ako sú odtlačky prstov a skeny sietnice – budú uložené v globálnej databáze.

Údaje môžu zahŕňať aj srdcový tep, pretože „srdcový podpis“ každého je jedinečný.

Aké budú hotely?

Odborníci predpovedajú, že z letiska do hotela vyzdvihnú a odvezú autá bez vodiča a v hoteli bude klientov vybavovať digitálny holografický osobný vrátnik.

Dizajn hotelovej izby bude prispôsobený podľa individuálneho vkusu. „Predstavte si samotný hotel ako jednu umelú inteligenciu, ktorá sa stretáva s ľudským organizmom, ktorý riadi všetky aspekty vášho pobytu a je prispôsobený vašim preferenciám,“ hovorí prognostik trendov Shivvy Jervis.

„Digitálny asistent virtuálnej izby (napríklad Super-Alexa) vás privíta a pomôže vám s čímkoľvek, od objednania nového uteráka až po navrhnutie miesta na jedenie a vytvorenie rezervácie.

NEPOUZ, NEOM Čítajte viac Samé roboty, žiadne cesty, GMO, počasie na želanie. Mesto budúcnosti NEOM už odhaľuje prvú etapu NEPOUZ Malorka Čítajte viac Obľúbený stredomorský ostrov zavádza turistické kvóty. Inšpektori budú kontrolovať nelegálnych dovolenkárov Maldivy, dovolenka, cestovanie, lietadlo, lietanie, letecká dovolenka, pláž, exotika, ostrov, more, Čítajte viac Lietadlá budú príliš ťažké, aby vzlietli - kvôli klimatickej zmene. Budú vyhadzovať pasažierov?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #predpovede #budúcnosť