Rebríček šťastia 137 krajín: Ako ho OSN posudzuje? A kde sa umiestnilo Slovensko?

Od zverejnenia prvej Svetovej správy o šťastí ubehlo už viac ako desať rokov. A stále viac ľudí verí, že úspech krajín by sa mal posudzovať podľa šťastia ľudí. Ako však šťastie merať a malo by sa jeho dosiahnutie stať cieľom vlád?

17.04.2023 06:00
debata

Ako sa dá zhodnotiť a porovnať šťastie jednotlivých krajín? Odborníci sa zhodli na tom, že je výsledkom niekoľkým faktorov. Je to výška príjmov, miera zdravia, dostupnosť blízkej osoby, na ktorú sa dá spoľahnúť, sloboda v rozhodovaní, štedrosť a prispievanie na charitu, bezkorupčná spoločnosť.

Rebríček šťastia na základe trojročného priemeru 2020–2022

Ako sa dalo očakávať, rebríčku 137 krajín kraľuje trojica škandinávskych štátov – Fínsko, Dánsko a Island. Všetky severské krajiny majú vysoké hodnotenie za šťastie aj rovnosť. Slovensko je na 29. mieste, susedné Česko obsadilo vynikajúcu 18. priečku.

Na opačnom konci spektra sú najmenej šťastné miesta planéty – Kongo, Zimbabwe, Sierra Leone, Libanon a Afganistan.

Pokiaľ ide o najväčšie rozdiely medzi tými najúspešnejšími a najbiednejšími v rámci každej krajiny, na vrchole rebríčka je práve Afganistan. Druhou krajinou s najväčšími rozdielmi medzi vrstvami populácie je prekvapivo Holandsko. Nasledujú Fínsko, Island, Belgicko, Švédsko, Izrael, Dánsko, Luxembursko, Francúzsko. Slovensko je na 37. mieste.

Tento rebríček uzatvárajú krajiny s najmenšími rozdielmi medzi obyvateľmi – Malawi, Mauritánia, Mozambik, Kongo a Libéria.

Fontána di Trevi, Rím, Taliansko, turisti, Čítajte viac Turisti každý rok nahádžu do fontány di Trevi vyše milióna eur. Čo sa s peniazmi deje? Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku rekord, Čítajte viac 24 hodín adrenalínu: Dvaja priatelia navštívili 9 metropol za 1 deň: Najviac ich potrápila Bratislava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie