„V cestovnom ruchu je veľká príležitosť zamestnať sa, ale pre mladých ľudí je práca v sobotu alebo v nedeľu únavná, viac ich zaujíma kvalita života a voľný čas. Uvažujeme o stimuloch, aby tí, ktorí pracujú počas voľných dní, zarábali podstatne viac ako počas bežných dní,“ uviedla ministerka.
Taliansky turizmus sa pripravuje na silnú letnú sezónu, panujú však obavy z kritického nedostatku personálu. Odvetvové združenie Fipe Confcommercio eviduje v cestovnom ruchu a gastronómii približne 210.000 voľných pracovných miest.
Podniky pritom podľa združenia hlásia, že majú problém obsadiť minimálne 30 % z nich. Gastronomický priemysel zamestnáva v Taliansku zhruba 800.000 ľudí.
Najväčší dopyt je podľa združenia po čašníkoch a servírkach, kde je voľných 55 000 pozícií. Nasledujú kuchári a predavači zmrzliny, od ktorých sa vyžaduje aj príslušná prax.