Talianska vláda chce stimulovať prácu cez víkendy, najmä v cestovnom ruchu a gastronómii

Vzhľadom na akútny nedostatok zamestnancov vo viacerých odvetviach talianskej ekonomiky plánuje vláda v Ríme zaviesť stimuly pre prácu cez víkendy. Využívať ich má najmä cestovný ruch a gastronómia, uviedla podľa agentúry ANSA ministerka cestovného ruchu Daniela Santanché.

30.03.2023 09:55
debata

„V cestovnom ruchu je veľká príležitosť zamestnať sa, ale pre mladých ľudí je práca v sobotu alebo v nedeľu únavná, viac ich zaujíma kvalita života a voľný čas. Uvažujeme o stimuloch, aby tí, ktorí pracujú počas voľných dní, zarábali podstatne viac ako počas bežných dní,“ uviedla ministerka.

Taliansky turizmus sa pripravuje na silnú letnú sezónu, panujú však obavy z kritického nedostatku personálu. Odvetvové združenie Fipe Confcommercio eviduje v cestovnom ruchu a gastronómii približne 210.000 voľných pracovných miest.

Podniky pritom podľa združenia hlásia, že majú problém obsadiť minimálne 30 % z nich. Gastronomický priemysel zamestnáva v Taliansku zhruba 800.000 ľudí.

Najväčší dopyt je podľa združenia po čašníkoch a servírkach, kde je voľných 55 000 pozícií. Nasledujú kuchári a predavači zmrzliny, od ktorých sa vyžaduje aj príslušná prax.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #cestovný ruch #práca cez sviatky