K vyhliadke s útulňou vo Svidníku pribudol altánok a mobiliár

Vyhliadka s útulňou v meste Svidník má nový altánok a pribudol jej ďalší mobiliár. Celková investícia bola vo výške 5 000 eur. Hradila ju Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov.

31.03.2023 11:00
debata

Celkovo OOCR investovala do turistickej infraštruktúry, ale aj podujatí a propagačných materiálov pre región Svidník, v minulom roku 13-tisíc eur. Rovnakú sumu vyčlení aj v tomto roku, pričom spolupodieľať na financovaní sa bude aj Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Informoval o tom riaditeľ OOCR Šariš-Bardejov Radomír Jančošek.

Vyhliadku s útulňou vo Svidníku sprevádzkovali v roku 2021. Najnovšie k jej vybaveniu pribudol nový altánok i mobiliár.

„Novým altánkom a ďalšími drobnosťami sa zveľadilo prostredie na Vyhliadkovej veži nad Svidníkom. Teraz je tu možné pohodlne si posedieť, občerstviť sa a užiť si aj hojdačky priamo na vyhliadke,“ uviedla hovorkyňa mesta Svidník Kristína Tchirová.

Moderná vyhliadková veža s útulňou sa nachádza na bývalom svidníckom vleku v smere na Mestisko.

„Od jej otvorenia je tu možnosť vychutnať si pohľad na panorámu mesta. Lokalita pre výstavbu bola vybraná tak, aby bola prístupná pre rodiny s deťmi, pre starších ľudí, cyklistov, bežkárov i peších turistov počas celého roka,“ doplnila Tchirová.

Na vyhliadkovú vežu sa dá dostať niekoľkými, rôzne náročnými trasami. Najrýchlejšia, no náročnejšia trasa, vedie po pôvodnom svidníckom vleku, ktorý je už nefunkčný. Dlhšou trasou je potrebné v polovici vleku odbočiť po zelenej značke cez tzv. Prielazok s dĺžkou trvania približne 30 až 40 minút. Spolu s Klubom slovenských turistov Beskydy bola cesta vyznačená ako trasa miestneho významu.

"Je potešiteľné, že sa vyhliadka za krátky čas stala miestom častých prechádzok a stretnutí. Vyhliadková veža poskytuje pohľad na panorámu mesta Svidník od Pamätníka sovietskej armády až po lesný komplex Osy z výšky takmer 13 metrov,“ vyzdvihla Tchirová. V útulni je možné aj prespať.

„Čaro nocovania si užijete na prvom poschodí veže v útulni s panoramatickým oknom. Medzi výhody vyhliadkovej veže patrí práve jej ľahká prístupnosť pre všetkých od detí až po seniorov,“ dodala hovorkyňa mesta Svidník.

debata chyba
Viac na túto tému: #Svidník #vyhliadka