Kolookruh Sĺňavy otvoria v sobotu, na hati však treba dávať mimoriadny pozor

Po zimnej prestávke sa otvorí znovu v sobotu (1. 4.) pre cyklistov, kolobežkárov i peších okruh okolo vodného diela Sĺňava pri Piešťanoch. Do 12 kilometrov dlhá trasa poskytuje príležitosti na športovanie i oddych. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) aktuálne upozorňuje na svojom webe na zvýšenú opatrnosť pri prejazde haťou.

31.03.2023 14:00
debata

„Je odokrytá jama provizórneho hradenia, keďže budú prebiehať plánované revízne inšpekčné skúšky, ktoré budú trvať niekoľko týždňov, a nechceli sme preto uzatvárať hať pre verejnosť,“ uvádza SVP.

Sĺňava je vyhľadávaným cieľom oddychu obyvateľov Piešťan i ich návštevníkov. Poskytuje možnosti vodných športov, ako vodné lyžovanie, kanoistika, veslovanie, windsurfing či jachting, rybolovu, na jej brehu zo strany Piešťan i zo strany Ratnoviec sú občerstvovacie zariadenia, lodenica a ďalšie služby. Trnavský samosprávny kraj zahrnul vlani Sĺňavu medzi trasy svojich cykloautobusov a privážal záujemcov o absolvovanie kolookruhu z Trnavy a širokého okolia.

Nádrž je súčasťou vodného diela Drahovce-Madunice, vybudovaná bola medzi rokmi 1956 až 1959. Za svoje pomenovanie vďačí vysokému počtu slnečných dní v roku.

Sĺňava je zahrnutá do zoznamu vzácnych vtáčích území Európy, nachádza sa tam vtáčí ostrov a pred niekoľkými dňami SVP inštaloval aj dva umelé plávajúce ostrovy na hniezdenie ohrozených druhov. Slúži aj ako zásobáreň vody pre atómové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sĺňava