V Spišských Vlachoch chcú premeniť starú lesnú cestu na cykloturistický chodník

Starú lesnú cestu chcú v Spišských Vlachoch v okrese Spišská Nová Ves zmeniť na cykloturistický chodník. Trasa s dĺžkou takmer 1,5 kilometra prepojí mesto s chatovou oblasťou nazývanou Zahura. Zároveň má odbremeniť asfaltovú cestu, ktorú okrem vozidiel využívajú aj cyklisti i peší.

02.04.2023 10:00
debata

Ako potvrdil projektový manažér mesta Ľubomír Čurilla, samospráva už hľadá dodávateľa prác, ich celková predpokladaná hodnota je takmer 369-tisíc eur bez DPH. Financovať ich bude z eurofondov.

Celá trasa navrhovaného chodníka bude prechádzať územím vo vlastníctve mesta, jej začiatok je pri poľnej ceste pozdĺž železnice. Mesto chce takýmto spôsobom dať využitie starej lesnej ceste.

Už teraz sa na ňu napájajú viaceré chodníky k miestam, ktoré ponúkajú výhľady na panorámu Tatier, pohorie Branisko a krasový útvar Dreveník s dominantou Spišského hradu.

„Kedysi zrejme slúžila pre už zaniknuté tunajšie usadlosti ako prístupová komunikácia. Po vybudovaní asfaltovej cesty prestala byť využívaná a slúži už iba ako chodník a prípadný prístup k ťažbe dreva,“ píše sa v sprievodnej a technickej správe k projektu.

Po daždivom počasí však býva premáčaná a v koľajach po mechanizmoch ostáva stáť voda. Nový chodník bude mať, v závislosti od terénu, tri povrchy, a to betónový, mlatový a asfaltový. Po dobudovaní bude osvetlený svietidlami na solárnu energiu.

Práce by mali trvať šesť mesiacov. Spočívať budú v revitalizácií nielen komunikácie samotného chodníka, ale aj verejných priestranstiev a tiež vo vytvorení nových oddychových verejných zón a odpočívadiel.

Cyklotrasa by tiež mohla podľa projektového manažéra ponúknuť bezpečný prístup do rekreačnej oblasti Zahura mimo spomínanej frekventovanej asfaltovej cesty.

„V niektorých úsekoch je taká úzka, že oproti idúce autá majú problém s vyhýbaním sa. K tejto prevádzke áut sa často pridávajú cyklisti a peší. Vznikajú kolízie, ktoré už niekoľko krát skončili zraneniami a škodami na majetku,“ uvádza sa ďalej v sprievodnej správe.

V rekreačnej oblasti okrem toho podľa Čurillu pribúdajú chaty, a tak aj počet ľudí a vozidiel využívajúcich asfaltovú komunikáciu.

Alternatívou pre peších je síce existujúci turistický chodník cez kopec, ten je však fyzicky náročnejší a vyžaduje si turistickú obuv. Nová navrhovaná trasa bude podľa mesta vhodná pre všetkých.

debata chyba
Viac na túto tému: #spiš #cyklochodník