Pomsta múmie: Zvedavci, ktorí obzerajú mŕve telá, môžu skončiť veľmi zle, tvrdia vedci

Odborníci mexickej vlády majú obavy zo zdravotných rizík pre verejnosť v súvislosti s putovnou výstavou z 19. storočia.

01.04.2023 07:50
debata

Vystavované telá boli neúmyselne mumifikované, keď boli pochované v kryptách v suchej pôde s vysokým obsahom minerálnych látok v mexickom štáte Guanajuato. Na niektorých sa zachovala koža, vlasy a pôvodné oblečenie, uviedla agentúra AP.

Národný ústav antropológie a histórie vo vyhlásení varoval, že na jednej z múmií zrejme začali bujnieť plesne. Preto sa ústav dištancoval od rozhodnutia štátnej vlády vystaviť pol tucta múmií v sklenených sarkofágoch v rámci turistického veľtrhu v hlavnom meste Mexiku, ktorý sa konal v uplynulých dňoch.

Podľa odborníkov nie je jasné, či boli sarkofágy vzduchotesné. „Je znepokojujúce, že sú múmie stále vystavované bez toho, aby bola verejnosť chránená pred biologickým rizikom,“ uviedol ústav.

„Zo zverejnených fotografií prinajmenšom jedno z vystavovaných tiel vykazuje šírenie možných plesňových kolónií. To by malo byť dôkladne preskúmané s cieľom zistiť, či nehrozí riziko poškodenia kultúrneho dedičstva, a tiež či plesne neohrozujú tých, ktorí s múmiami zachádzajú a kto sa na ne prídu pozrieť.“

Múmie sú obvykle vystavované v Múzeu múmií v rovnomennom hlavnom meste štátu Guanajuato. Už v minulosti sa ale vydávali na putovné výstavy a niektoré z nich boli v roku 2009 vystavované v Spojených štátoch.

zámok Buchlovice Čítajte viac Buchlov má múmiu, v Buchloviciach sa písali dejiny a v Modrej je tunel pod jazerom Pavol Kabát, Mr. Coat on the road Čítajte viac Pán Kabát o Mexiku: Vyhnite sa policajtom, neskúšajte to s angličtinou a nejedzte chlpaté tacos Sicília, Etna, sopka, Taormina, ostrov, večer, dovolenka, leto, noc, Čítajte viac Najväčší ostrov Stredozemného mora môže čoskoro spojiť s pevninou najdlhší visutý most na svete
debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #múmia #plesne #výstava #múmie #zdravotné riziko