Letecké spoločnosti chcú nastoliť „jednotné európske nebo“. Čo to bude znamenať?

Na nedávnom stretnutí Airlines for Europe (A4E) vyzvali Ryanair, Easyjet, Lufthansa a vlastník British Airways IAG Európsku úniu, aby zaviedla reformu vzdušného priestoru. Navrhujú zriadiť jednotné európske nebo namiesto doposiaľ rozkúskovaného vzdušného priestoru kontinentu.

03.04.2023 06:00
debata (1)

Iniciatíva je viac než aktuálna, keďže po ustúpení pandémie sa ľudia na cestovanie vrhli a čísla dosahujú hodnoty spred roku 2020.

Európsky vzdušný priestor je s približne 30 000 letmi denne jedným z najrušnejších na svete. Zaistiť bezpečnosť cestujúcich je mimoriadne náročná úloha a vyžaduje si tisíce zamestnancov riadiacich letovú prevádzku.

Neefektívne

Súčasný systém však nie je taký efektívny, ako by mohol byť. Na oblohe platia štátne hranice, čo znamená, že lietadlá prechádzajú mozaikou 27 rôznych jurisdikcií riadenia letovej prevádzky.

Fragmentovaný vzdušný priestor znamená, že lietadlá nelietajú vždy najefektívnejšími trasami. Podľa odhadov EK lietadlá lietajú v priemere o 49 kilometrov viac, ako je nevyhnutne potrebné.

Veľké oblasti vzdušného priestoru sú navyše vyhradené pre národné vojenské použitie – ale často sú prázdne.

lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Čítajte viac České lietadlo havarovalo, keď sa na palube zjavila prepašovaná obluda. Pád prežila, mačetu nie

Jednotné európske nebo by reštrukturalizovalo vzdušný priestor do deviatich ‚funkčných blokov.‘ To by mohlo znížiť meškania minimalizovaním komunikačných ťažkostí medzi riadiacimi letovej prevádzky.

Znamenalo by to tiež, že udalosti ako vlaňajší štrajk zamestnancov talianskej kontroly letovej prevádzky by potenciálne spôsobili menšie narušenie, pretože by mohli zasiahnuť riadiaci letovej prevádzky z celého bloku.

Neekologické

Podľa Európskej komisie a samotného leteckého priemyslu by jednotné európske nebo mohlo znížiť emisie CO2 až o 10 percent, teda o 50 miliónov ton – znížilo by sa prebytočné lietanie.

Spiatočný let v ekonomickej triede z Londýna do New Yorku vyprodukuje približne 1,48 tony CO2 na cestujúceho, čo je viac ako dvojnásobok priemerného obyvateľa Ghany, ktorý vyprodukuje rovnaké množstvo za celý rok.

Frankfurt / Nemecko / vlak / železnice / železnica / koľaj / stanica / Čítajte viac Luxus na koľajniciach: Takto má vyzerať vlak za 300 miliónov. Uvidíme ho aj na Slovensku? lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac V lese neďaleko Popradu sa zjavilo lietadlo: Je to svetový unikát a predáva aj 'letenky' cestovanie, lietadlo, let, nevoľnosť Čítajte viac Horor na palube: Vo vzduchu sa pilot cestujúcim priznal, že nemá oprávnenie lietať

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #lietanie