Trnavský kraj na jar ponúka Lesopotulky a splav troch riek

Počnúc sobotou 15. apríla je pre turistov v Trnavskom samosprávnom kraji rezervovaných spolu sedem jarných sobôt na tohtoročné Lesopotulky a pridá sa k nim 22. apríla aj splavovanie troch riek. Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj pripravila na jarnú sezónu pokračovanie úspešných akcií z uplynulých rokov. Informovala o tom Petra Hencelová z KOCR.

05.04.2023 11:00
debata

Účastníkov nenáročných Lesopotuliek budú sprevádzať geológ, zoológ alebo lesný pedagóg – podľa toho, o ktorú lokalitu pôjde. „Prebádame krasovú krajinu, v ktorej pramení rieka Trnávka, zažijeme očarujúce výhľady na kopanice, navštívime piesočné duny plynule prechádzajúce do borovicového lesa. Odborníci odpovedia na otázky o činnosti jaskyniarov i o fungovaní lesa. Spoznáme proces formovania krajiny aj históriu úzkokoľajky v Malých Karpatoch. Pri troche šťastia budeme pozorovať divoké vtáctvo i vysokú zver,“ uviedla Hencelová.

Prvé tri termíny Lesopotuliek sú zamerané na neživú prírodu. V sobotu 15. apríla je témou K prameňu Trnávky, Kuchynsko-orešanským krasom sa pôjde 22. apríla, Naprieč Smolenickým krasom o týždeň neskôr 29. apríla. Okruh pri Váhu poteší milovníkov vtáctva 6. mája, o živej prírode bude reč aj počas ďalších troch zážitkových výletov Obrázkovou horou 13. mája, Majdánskym chotárom 20. mája a Šaštínske duny prídu na rad 27. mája.

Záujemcovia o vodácke podujatie S Vesnou na vodu si túto jar môžu vybrať, ktorú z riek v Trnavskom kraji 22. apríla splavia. Výlet po Malom Dunaji sa začne pri vodnom mlyne v Tomášikove a skončí sa v obci Jahodná. Štart ďalšieho, približne trojhodinového splavu dunajských ramien je v obci Vojka nad Dunajom. O niečo dlhší výlet po rieke Váh sa začne pri obci Sokolovce a cieľom bude Hlohovec.

„S Vesnou možno obdivovať krásy prebúdzajúcej sa prírody z úplne novej perspektívy. Netreba sa ničoho báť. Na začiatku každého splavu absolvujú účastníci rýchlokurz, k dispozícii budú mať všetko potrebné vybavenie. A na riekach ich budú sprevádzať skúsení splavovatelia,“ vysvetlila Hencelová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský kraj